MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Vlad Gheorghe (USR): Propunerea de directivă privind confiscarea averilor ilicite a primit ultimul vot necesar de la europarlamentari

PressHUB • Desteptarea • Valentin - 14093 articole • 1376 vizualizari • acum 11 luni: 25-05-2023, 00:01:33 ★★★★★
 

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri că propunerea de directivă a Parlamentului European (PE) și a Consiliului privind recuperarea și confiscarea activelor a primit ieri votul final de la Comisia LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) a PE și merge mai departe în procesul legislativ european.

Directiva prevede inclusiv această măsură îndelung așteptată – confiscarea averilor ilicite pentru cei care se fac vinovați de următoarele infracțiuni: participarea la un grup infracțional organizat; corupție; spălare de bani și falsificare de bani; fraudă și alte infracțiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene; infracțiuni împotriva mediului; trafic de persoane; exploatarea sexuală a copiilor și pornografia infantilă; infracțiuni cibernetice; trafic de droguri; trafic de arme; terorism; facilitarea intrării și șederii neautorizate.

Potrivit europarlamentarului USR, dacă făptașii acționează în cadrul unui grup infracțional organizat, prevederile directivei se extind și pentru infracțiuni din jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga. Directiva se extinde și pentru cei care fac parte din GIO și falsifică acte administrative, comit infracțiuni fiscale referitoare la impozitele directe și la impozitele indirecte, piraterie și contrabandă, trafic de vehicule furate, comerț cu organe, răpire, viol, sabotaj, jaf, crimă sau vătămare corporală gravă, trafic de materiale radioactive, de substanțe hormonale, rasism și xenofobie.

Pe scurt, directiva prevede că dacă valoarea averii unui infractor este substanțial mai mare decât venitul său legal și nu poate fi justificat, autoritățile pot considera averea ilicită și o pot confisca, fără ca valoarea respectivă să aibă legătură cu prejudiciul faptei sale.

Citește și: Bode nu a plagiat”, a hotărât Comisia Națională de Etică după ce a analizat 27 de pagini din teza lui de doctorat

Vlad Gheorghe precizează că directiva introduce confiscarea temporară înainte de încheierea procedurii judiciare, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor. De asemenea, bunurile pot fi confiscate și cu scopul de a perturba activitățile infracționale, plus pentru a ne asigura că profiturile rezultate din aceste activități nu sunt reinvestite în economia licită – directiva menționează inclusiv pericolul influențării alegerilor și a procesului democratic.

„Foarte importantă este și seria de prevederi privind compensarea victimelor – privilegiată de această Directivă, inclusiv în cazul crimelor de război. Bunurile confiscate de la oligarhii ruși vor merge către compensarea victimelor și eforturile de reconstrucție a Ucrainei” (Vlad Gheorghe)

„Am fost raportor pentru aviz în Comisia pentru Bugete pentru această propunere de directivă care a primit ieri ultimul vot necesar de la europarlamentari. Așteptăm acum și Consiliul să se pronunțe în cadrul negocierii tripartite (trilog). Conform calendarului, ar trebui ca până la sfârșitul anului să avem varianta finală a acestei Directive care va deveni obligatorie apoi în toate statele membre UE, deci inclusiv România, indiferent cine e la putere”, a declarat europarlamentarul USR.

Citește și: Stelian Ion: „Fugarii de lux pot sta liniștiți, coaliția PSD-PNL-UDMR nu le stă în cale, CSM nu consideră „oportun” să îi oprim!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Vlad Gheorghe / Facebook)

Articolul Vlad Gheorghe (USR): Propunerea de directivă privind confiscarea averilor ilicite a primit ultimul vot necesar de la europarlamentari apare prima dată în PRESShub.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe PressHUB » Articole PressHUB » Desteptarea » Valentin - 14093 articole »
 
Gheorghe USR Propunerea Directivă Privind Confiscarea Averilor Ilicite Primit Ultimul Necesar Europarlamentari
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu