HotNights

 
 

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și flori

Incredibilia • 27-03-2020, 17:10:43 • 123 vizualizari • Categoria Istorie »

 

Astăzi, Iosif Stalin este considerat unul dintre cei mai malefici oameni din istorie, iar abuzurile și crimele cărora le-au căzut victime milioane de oameni le depășesc ca magnitudine pe cele comandate de Adolf Hitler. În acest articol, îți prezentăm 15 curiozități despre Iosif Stalin, care îți vor dezvălui latura mai puțin cunoscută a acestui dictator sovietic.

1. Intră în scenă Ioseb Besarionis dze Djugașvili

Părinții lui Iosif Stalin. Foto: wikimedia.org

Iosif Stalin nu era de origine rusă. Era originar din Georgia, regiune ocupată de Rusia în 1801. Numele său adevărat era Ioseb Besarionis dze Djugașvili și s-a născut pe 18 decembrie 1878 în Gori.

În copilărie, viitorul dictator era poreclit Soso, un diminutiv al prenumelui Ioseb. Stalin s-a născut într-o familie săracă. Tatăl său era un cizmar alcoolic, iar mama lui era spălătoreasă.

La vârsta de 7 ani, băiatul s-a îmbolnăvit de variolă, boală care i-a lăsat urme adânci pe față. Când a ajuns la cârma Uniunii Sovietice, aceste urme erau deja șterse din fotografiile oficiale.

2. Era complexat de statura sa

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Iosif Stalin. Dictatorul sovietic avea doar 1.63 metri înălțime. Ca să pară mai înalt, purta pantofi cu talpa groasă și stătea cocoțat pe platforme în timpul paradelor sau când ținea discursuri.

Iosif Stalin la vârsta de 15 ani. Foto: wikimedia.org

De asemenea, Stalin era șchiop, iar mâna stângă îi era mai mică decât dreapta și cu mobilitate redusă, ca urmare a unui accident suferit în copilărie.

3. A trecut de la Biblie la Marx

Unele dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Iosif Stalin se referă la pasiunile pe care le avea. În decembrie 1895, mama lui l-a trimis să studieze la seminarul teologic din capitala Georgiei, Tbilisi.

Însă tânărul s-a revoltat împotriva studiului Scripturii, citindu-l în schimb pe Karl Marx și alăturându-se unui grup socialist local. Jurnalul seminarului consemnează faptul că Iosif Stalin se declara ateu, lipsea de la rugăciuni și refuza să-și scoată pălăria în fața călugărilor.

În 1899, tânărul răzvrătit a părăsit seminarul, adoptând din plin o „viață lumească” în care biliardul era la loc de cinste. Iosif Stalin era un jucător de biliard pasionat și foarte priceput și colecționa ceasuri.

Stalin în 1902, la vârsta de 23 de ani. Foto: wikimedia.org

De asemenea, îi plăceau farsele, iar evenimentele sociale încuraja cântatul și consumul de alcool. Lui Stalin îi plăceau florile încă din copilărie, iar în ultimii ani de viață ajunsese un grădinar pasionat.

De asemenea, lui Stalin îi plăceau filmele, în special western-urile. Filmul său preferat era „Volga Volga”, un western sovietic din 1938.

4. Ai auzit de poetul-tâlhar-meteorolog Iosif Stalin?

Înainte de a deveni revoluționar bolșevic și, mai târziu, liderul Uniunii Sovietice, Iosif Stalin a fost poet aspirant. Sub pseudonimul Soselo, a scris și a publicat mai multe poeme.

Între 1906 și 1908, când a fost arestat de autoritățile ruse, Iosif Stalin și banda sa au jefuit bănci, trenuri și nave poștale pentru a finanța organizațiile bolșevice.

Fotografii și informații din dosarul lui Iosif Stalin ținut de poliția imperială rusă din Sankt Petersburg (1911). Foto: wikimedia.org

În timpul unui jaf armat din 1907, gangsterii lui Stalin (al cărui complice a fost și Lenin) au ucis 40 de oameni, au jefuit două căruțe și au furat echivalentul a patru milioane de dolari (la valoarea de azi). Uneori, pentru a face rost de bani, membrii bandei lui Iosif Stalin răpeau copii de oameni bogați și cereau răscumpărare.

Înainte de a deveni un dictator nemilos și liderul suprem al URSS, singurul loc de muncă normal al lui Stalin a fost cel de meteorolog la un observator din Tbilisi. A trebuit să renunțe la post ca să fugă de poliția secretă a țarului.

Între 1936 și 1938, Stalin a pus în practică „Marea Teroare”, cu scopul de a epura Partidul Comunist și de a-și consolida puterea. Milioane de oameni au fost condamnați la muncă silnică, răpiți sau executați.

Stalin a epurat peste trei sferturi dintre generalii, comandanții și amiralii Armatei Roșii. O anecdotă spune că, în timp ce aproba listele cu persoanele care urmau să fie asasinate, Iosif Salin a afirmat:

„Cine își va mai aminti de aceste detalii în 10 sau 20 de ani? Cine își amintește numele boierilor de care a scăpat Ivan cel Groaznic? Nimeni!”

Stalin semnând documente. Foto: politros.com
5. A provocat cea mai gravă foamete

Iată una dintre cele mai înfiorătoare curiozități despre Iosif Stalin. Industrializarea forțată a Uniunii Sovietice, ordonată de el, a provocat cea mai gravă foamete din istorie, care a avut loc în Ucraina între 1932 și 1933.

Astăzi, ucrainenii își aduc aminte de foamete sub denumirea de Holodomor sau „moartea prin înfometare”. Numărul sovieticilor care au murit din cauza lipsei de mâncare este estimat la 6-8 milioane, dintre care 4-5 milioane au fost ucraineni.

6. Iosif Stalin a fost nominalizat la Nobelul pentru Pace

În ciuda faptului că a ucis milioane de oameni, Stalin a fost nominalizat de două ori pentru Premiul Nobel, în 1945 și în 1948, „pentru implicarea lui în încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

De asemenea, revista americană Time l-a numit „omul anului” de două ori, în 1939 și 1942.

7. Fiica lui a fugit din URSS

Stalin și fiica lui. Dictatorul o iubea foarte mult pe Svetlana. Foto: Wikimedia

Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Iosif Stalin. Svetlana Iosifovna Allilueva, cunoscută mai târziu ca Lana Peters, a fost copilul cel mai mic și singura fiică a lui Stalin.

La vârsta de 16 ani, Svetlana s-a îndrăgostit de Alexei Kapler, un realizator de film de origine evreiască, în vârstă de 38 de ani. Tatăl ei s-a opus cu vehemență relației, iar în 1943 Kapler a fost condamnat la 5 ani de exil în Vorkuta.

În 1948, a fost condamnat din nou la 5 ani de muncă silnică într-un lagăr de lângă Inta. În 1967, fiica lui Stalin a fugit din Uniunea Sovietică și a cerut azil politic în SUA.

 
Continuare pe Incredibilia »
Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriViața lui Demostene
Demostene (384 î.Hr., Atena – 12.10.322 î.Hr., Calauria, Argolida) – Om politic atenian, considerat unul dintre cei mai mari oratori greci ai Antichităţii. A îndemnat Atena să i se opună
Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriCrișan a preferat să își ia viața decât să își trădeze tovarășii
Crişan, este unul dintre conducătorii răscoalei ţărăneşti din 1784 din Munţii Apuseni, intitulată generic “răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”. Crişan era de loc din satul Vaca, din ţinutul Zarandului
Comentarii
 

    Articolul "Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și" nu are niciun comentariu

Adauga comentariu
 

Cele mai citite

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriCum au reuşit o mână de greci să-i învingă pe perşi la Marathon

Bătălia de la Marathon, din 490 î.Hr., a fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perşiisunt înfrânţi decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Marathon a marcat sfârşitul primei invazii a perşilor în Grecia, aceştia

21248 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și flori Petre Țuțea – Cuvântul care zidește

A fost numit „ţăranul imperial“ sau „Socrate al românilor“. Viaţa i-a rezervat doar celebritatea postumă, una greu de imaginat pentru cineva care şi-a petrecut cea mai parte a vieţii în închisoare sau într-o teribilă sărăcie, la marginea societăţii. Realizat de

17606 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriOameni cu bani i-au violat fiica de 4 ani si au scapat. Povestea tatalui care i-a ucis pe ticalosi

Povestea lui Drasius Kedys din Lituania a cutremurat o lume intreaga. A luptat mai bine de un an pentru a-i face dreptate fetitei lui, batjocorita de un judecator, un politician si un al treilea individ din lumea buna! Cand nu

9993 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriGasland

Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis

9528 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriFilmul „Metropolis” şi simbolurile masonice

„Metropolis” este un film celebru realizat în 1927, de către Fritz Lang, care s-a aflat în topul preferinţelor lui Adolf Hitler. Mulţi ar putea crede că nu este un film de actualitate, dar „Metropolis” prezintă o societate supraindustrializată, în

8768 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriTudor Gheorghe - Cantec pentru mama

Care copil care isi iubeste mama , nu doreste sa faca pentru ea macar in jumatate din cate a facut ea pentru el ? Din pacate , multi dintre noi realizam cat de pretioasa este mama , abia dupa ce

8725 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriNineteen Eighty-Four (1984)

1984 este un film britanic științifico-fantastic în regia lui Michael Radford, bazat pe romanul cu același nume a lui George Orwell. Filmul îi are în rolurile principale pe Richard Burton și John Hurt. În 1984, lumea este divizată în trei părți: Oceania,

8168 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriIstoria coloanei infinite

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost invitat sa ridice un monument intru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor si, cu deosebire, a rezistentei populatiei orasului Targu-Jiu, din timpul primului razboi mondial. Artistul dorise dintotdeauna “sa faca ceva pentru tara”, asa

7693 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și flori Misterele trecutului omenirii

Stiinta ne prezinta o istorie in care umanitatea a pornit de la primitivism si a progresat incet si sigur. Cele mai multe artefacte descoperite in diverse situri sustin aceasta teorie liniara. Exista totusi multe artefacte iesite din comun, care contrazic aceasta

7645 vizualizari

Viață de dictator: Iosif Stalin, tiranul pasionat de biliard și floriFerma Animalelor

Imediat după amăgirile din 1989 pe postul de televiziune încă naţional al TVR a rulat şi la noi, după 35 de ani de la premieră, un film care ne-a lăsat cu gura căscată şi la propriu şi la figurat, este

7513 vizualizari

online = 1 • astazi = 6 • ieri = 37 • saptamana 14 = 305 • luna 04 = 500 • an 2021 = 5390 • total = 7664