MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Totoaba, cel mai scump pește din lume. Chinezii l-au adus în pragul dispariției

Incredibilia • Enigme • Valentin - 14876 articole • 1079 vizualizari • acum 2 ani: 09-11-2022, 00:00:59 ★★★★★
 

Golful California, sau Marea Cortez, are o viață marină bogată. Totoaba este una dintre speciile endemice din această zonă a Pacificului.

Pescuitul acestei specii a fost esențial pentru dezvoltarea așezărilor umane în apropierea acestor ape oceanice. În 1920, însă, emigranții chinezi au pus ochii pe acest pește, iar de atunci l-au adus în pragul dispariției…

Potrivit bazei de date Naturalist, totoaba este cel mai scump pește din lume. Acest lucru se datorează vezicii sale înotătoare.

Pe piața neagră chineză, acest organ este evaluat la peste 8.000 de dolari. Credința populară îi atribuie acestui organ al peștelui totoaba proprietăți vindecătoare.

Situația descrisă mai sus a însemnat că, de câțiva ani, pescuitul ilegal de totoaba este galopant, aducând specia în pragul dispariției.

Un bazin cu totoaba. Foto: Wikimedia

În realitate, problema se extinde și la alte specii, deoarece și alte animale sunt prinse în plasele întinse pentru a captura totoaba.

Totoaba, peștele uriaș și valoros din Golful California

Totoaba (Totoaba macdonaldi) este un pește endemic din Golful California, Mexic. Aparține familiei Sciaenidae.

Alte nume populare pentru acest animal sunt curvina, tambor și roncador. Ultimele două fac aluzie la sunetul pe care peștele îl produce tocmai datorită vezicii sale înotătoare.

Totoaba poate ajunge la doi metri lungime și greutatea de 100 de kilograme. Este un pește mare, cu maxilarul inferior proeminent. Este un carnivor care preferă crabii, creveții, sardinele și alți pești mici.

Naturalist menționează că, inițial, distribuția totoaba se întindea de la gura de vărsare a râului Colorado până pe coasta de vest a Golfului.

Cu toate acestea, aria de răspândire a peștelui a fost redusă de-a lungul deceniilor. În prezent, se estimează că poate fi găsit doar în partea superioară a Golfului California.

Acest pește este destul de longeviv, trăind până la 50 de ani. Femelele, odată ce ajung la vârsta de reproducere, se îndreaptă spre delta râului Colorado pentru a-și depune ouăle în lunile martie și mai.

Pescuitul ilegal de totoaba și consecințele sale asupra altor specii

Pescuitul de totoaba a fost inițial important pentru dezvoltarea comunităților mexicane din statele Sonora și Baja California. Cu toate acestea, în timp s-a răspândit ideea că vezica înotătoare a acestui animal poate trata diverse boli.

Acest lucru a atras imediat pescadoarele asiatice.

Pentru medicina tradițională chineză, vezica înotătoare a peștelui totoaba are proprietăți vindecătoare și afrodiziace. Cu toate acestea, niciun studiu științific nu a demonstrat aceste presupuse calități.

În plus, aceeași parte a peștelui este apreciată ca aliment gourmet în mai multe țări asiatice.

Toată această exploatare ilegală a adus specia totoaba în pericol de dispariție, așa cum indică lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Problema nu se limitează la această specie, deoarece au fost observate și alte animale prinse în plasele destinate exclusiv capturării acestui pește.

Cazul cel mai alarmant este cel al vacilor de mare, cetacee endemice din Mexic aflate în mare pericol de dispariție.

Eforturile de protejare a totoaba și, în consecință, a vacilor de mare, durează de câteva decenii. În anii 1970, au fost stabilite diferite zone de refugiu, iar în anii 1990 a fost interzisă utilizarea plasei în aceste zone.

Cu toate că se lucrează în continuare la salvarea acestor specii, amenințarea cu dispariția crește de la o zi la alta.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Incredibilia » Articole Incredibilia » Enigme » Valentin - 14876 articole »
 
Totoaba Pește Chinezii Pragul Dispariției
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu