HotNights

 
 

Sfârșitul politic al lui Gheorghe Tătărăscu

Historia • 13-02-2020, 09:45:07 • 414 vizualizari • Categoria Istorie »

 

Cu o lună înainte de instaurarea dictaturii lui Carol al II-lea, în ianuarie 1938, Gheorghe Tătărăscu a devenit președintele PNL (Gh. Tătărăscu), apărut prin fuzionarea fracțiunii pe care o conducea cu aceea condusă de Gh. Brătianu.

În această calitate a condus guvernul în perioada 24 noiembrie 1939 – 4 iulie 1940 urmărind o raliere a feluritelor forțe politice; liberalii adepți ai primului ministru și foștii liberali adepți ai lui Gh. Brătianu, grupul național-țărănesc al lui Armand Călinescu, reprezentanții direcției palatului precum și alte facțiuni din opoziție, conduse de Iuliu Maniu și C.I.C. Brătianu, care nu-l sprijineau pe Carol al II-lea. Acest guvern, a fost ultimul care mai spera într-o alianță cu Franța și Anglia, în condițiile declanșării la 1 septembrie 1939 a celui de-al doilea război mondial.

Demiterea sa și înlocuirea cu un guvern condus de I. Gigurtu la 4 iulie 1940, a însemnat intrarea țării în sfera de dominație a Germaniei. Gheorghe Tătărăscu, a acționat pentru ieșirea din război, purtat alături de Germania și pentru înfăptuirea actului de la 23 august 1944, aliindu-se cu toate forțele care doreau înlăturarea lui Ion Antonescu.

Congresul de la sala ARO

După sfârșitul războiului, a avut loc, primul congres din această perioadă atât de agitată a istoriei contemporane, a partidului său, congres care a trasat liniile directoare ale acestuia, în condițiile staționării trupelor sovietice pe teritoriul țării și a sprijinirii de către acestea a partidului comunist. Congresul și-a început lucrările pe 1 iulie 1945 în sala ARO (Patria). La momentul respectiv, Gheorghe Tătărăscu deținea și funcția de vice-președinte al Consiliului de Miniștri, fiind adjunctul lui Petru Groza, ce conducea guvernul instaurat pe 6 martie 1945.

Gheorghe Tătărăscu a intrat în sală la orele 9.30 fiind primit cu îndelungi ovații de participanți. La început, l-a propus ca președinte al congresului pe Aurelian Bentoiu, fost ministru, președinte al organizației Capitalei. Acesta, în discursul său l-a angajat pe Gh. Tătărăscu, deschizând lucrările congresului.

Pe urma a remarcat că: „reluarea vieții noastre democratice o datorăm în primul rând marelui nostru Rege. Să ne îndreptăm cu dragoste, gîndul către El și să strigăm din toată inima Trăiască Regele!”.

Asistența, a intonat imnul regal. Gheorghe Tătărăscu a ținut ulterior o cuvântare în care s-a referit la recent încheiatul război, la 23 august 1944, la Regele Mihai I și la activitatea neîntreruptă a P.N.L. chiar și după suspendarea acestuia prin Constituția din anul 1938 de către regele Carol al II-lea.

Tătărăscu alături de Dinu Brătianu la o întrunire a PNL

A evidențiat activitatea sa anterioară lui 23 august 1944, de scoatere a României din războiul hitlerist, eforturile sale făcute pe lângă Iuliu Maniu și Gh. Brătianu. În acest sens a făcut largi referiri la actul de la 23 august 1944. Trecând la politică, a subliniat faptul că în prezent deviza este politica cu fața la răsărit: „aceasta este noua politica a statului român în ciclul istoric în care am intrat”.

În continuare a remarcat: „eu, domnilor, o reamintesc pentru cine a uitat-o, eu nu sunt comunist prin concepțiile ce am despre om, despre societate, despre proprietate prin concepțiile mele generale asupra lumii eu nu sunt comunist”. Sunt de remarcat curajul și patetismul omului politic, în acest admirabil discurs!

La sfârșitul congresului, Gh. Tătărăscu a fost ales președintele partidului. Într-o altă cuvântare programatică președintele a definit principalele coordonate ale programului acestui partid, atașamentul față de monarhia constituțională, ca formă de stat a României.

Șeful delegației române la Conferința de Pace

Anul următor în perioada 29 iulie-15 octombrie 1946 liderul liberal, care deținea și portofoliul ministerului de Externe, a condus delegația României la Conferința de pace de la Paris, avându-l ca adjunct pe Gheorghe Gheorghiu Dej, secretarul general al Partidului Comunist.

Cu acest prilej, a susținut interesele majore ale României: revenirea nord-vestului Transilvaniei la România, recunoașterea independenței, cu toate consecințele care decurgeau din aceasta, a aportului României la înfrângerea Germaniei inclusiv pentru recunoașterea statutului de țara cobeligerantă. Cu excepția acesteia din urmă, toate cererile au fost consfințite în tratatul de pace încheiat cu România de puterile învingătoare în cel de-al doilea război mondial: SUA, Marea Britanie, URSS și Franța.

În pofida meritelor de necontestat ale lui Gh. Tătărăscu, la semnarea în bune condiții a păcii pe 10 februarie 1947, care-i puteau aduce o imunitate politică, până la sfârșitul vieții, tocmai această perioadă, când s-a aflat în fruntea delegației României a constituit pretextul comuniștilor și a aliaților săi, pentru eliminarea de pe scena politică a acestuia.

Acuzat de complicitate cu dușmanii țării

Acțiunea a început pe 6 noiembrie 1947, după scoaterea în afara legii a P.N.Ț. și începerea procesului liderilor acestuia. În această zi, Tătărăscu a fost demis din guvern. La puțin timp după terminarea procesului intentat conducătorilor P.N.Ț, ultimul eșantion al partidelor istorice, reprezentat de P.N.L (Gh. Tătărăscu) a fost înlăturat de la putere.

Mihail Dragomirescu, secretarul general al P.N.P, a citit o declarație, în numele unui „grup regulamentar” de deputați exprimându-și mirarea că titularul ministerului de Externe „n-a găsit cu cale să lămurească Parlamentul și țara asupra celor ce s-au petrecut la departamentul său unde funcționarii superiori au intrat în complotul nazist, predând documentele de stat dușmanilor țării”.

Declarația citită cu glas ferm s-a încheiat cu solicitarea convocării de urgență a Comisiei de Afaceri Străine a Camerei, fiind puternic aplaudată de asistență. Între cei acuzați de complicitate se număra și Oprișan, fost funcționar superior al Ministerului de Externe, fost secretar general, care a tratat pacea la Paris.

„În această calitate, el a participat la complot, ce furniza documente secrete trădătorilor Gafencu- Cretzeanu-Buzești. Direcția cifrului de sub supravegherea directă a titularului care furniza aproape fățiș, acte de stat, puterilor străine prin intermediul lui Pogoneanu și a bandei. Funcționarii, compromiși astfel au fost menținuți în serviciu și li s-au plătit salariile până la ultimul moment. S-a înlesnit, ca foștii diplomați deveniți trădători de țară , să își poată însuși sume imense din fondurile publice pentru ca grație lor sa ducă o acțiune împotriva intereselor naționale. Situația care s-a creat nu mai putea dăinui și toleranța arătată de titularul departamentului trebuia curmată”.

Camera Deputaților a votat moțiunea adoptată de plen.

Moțiunea de neîncredere

În moțiunea de neîncredere în Gh. Tătărăscu se arăta:

1. În Conferința de Pace, secretarul delegației române, Oprișan a participat la acțiunea trădătoare a grupului Gafencu-Cretzeanu și a întreprins o acțiune dăunătoare țării la Conferința de pace;

2. Servicii din cele mai importante ale Ministerului de Externe legate direct de titularul departamentului au predat documente spionilor din serviciul de spionaj al unor țări străine și îndeosebi imperialismului american;

3. Titularul Ministerului de Externe a menținut luni de zile în serviciu și salarizare funcționari arestați de organele de stat pentru spionaj.

„Pentru aceste fapte grave, este direct răspunzător în fața Parlamentului și țării titularul departamentului Afacerilor Externe... Față de cele mai sus constatate Comisiunea de Politică Externă a Adunării Deputaților își afirmă neîncrederea în titularul Ministerului Afacerilor Externe și în consecință cere Camerei un vot de neîncredere”.

Moțiunea a fost aprobată cu 187 de voturi pentru și 5 împotriva. În locul miniștrilor liberali au intrat în guvern: Ana Pauker, la Afacerile Straine, Vasile Luca - Finanțe, Theodor Iordăchescu - Lucrarile Publice și Stanciu Stoian - Culte. Comuniștii dețineau de acum întreaga putere legislativa și executivă în stat.

Gh. Tătărăscu, a fost condamnat ulterior la 8 ani de închisoare. În acest fel, s-a încheiat cariera politică a unuia dintre cei mai importanți oameni politici români, democrat și patriot deopotrivă.

Adevarul.ro

 
Continuare pe Historia »
Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuTurnul Eiffel a fost “construit” de un român. Inginerul Gheorghe Pănculescu, cunoscut în lume, anonim în România
Într-un studiu despre turnul Eiffel, apărut la Paris, lucrare publicată în anul 1889, Gustave Eiffel face o dezvăluire măgulitoare la adresa unui priceput inginer român. El spune că celebrul simbol
Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuSfârşitul lui Ștefan cel Mare. S-a călugărit domnitorul înainte de moarte?
Pe 2 iulie 1504 se încheia cea mai lungă domnie din perioada Evului Mediu a ţărilor române – 47 de ani. Ştefan cel Mare se stingea din viaţă la Suceava
Comentarii
 

    Articolul "Sfârșitul politic al lui Gheorghe Tătărăscu" nu are niciun comentariu

Adauga comentariu
 

Cele mai citite

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuGasland

Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis

55016 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuCum au reuşit o mână de greci să-i învingă pe perşi la Marathon

Bătălia de la Marathon, din 490 î.Hr., a fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perşiisunt înfrânţi decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Marathon a marcat sfârşitul primei invazii a perşilor în Grecia, aceştia

21798 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe Tătărăscu Petre Țuțea – Cuvântul care zidește

A fost numit „ţăranul imperial“ sau „Socrate al românilor“. Viaţa i-a rezervat doar celebritatea postumă, una greu de imaginat pentru cineva care şi-a petrecut cea mai parte a vieţii în închisoare sau într-o teribilă sărăcie, la marginea societăţii. Realizat de

17758 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuIon Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, azi Caragiale, de linga Ploiesti. Fratii tatalui sau Luca, Costache si Iorgu, erau actori, oameni de teatru, cunoscuti pentru activitatea lor plina de insufletire in vederea crearii unui

12795 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuCum au reuşit romanii să construiască 4.000 de kilometri de drumuri în Dacia în 10 ani

Oraşele din Dacia romană au fost legate printr-o reţea de drumuri trasate cu o rigurozitate matematică extremă, dintre care unele s-au păstrat şi astăzi. Dacă romanii au realizat în 10 ani, peste 4.000 de kilometri de drumuri, românii au construit

10887 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuOameni cu bani i-au violat fiica de 4 ani si au scapat. Povestea tatalui care i-a ucis pe ticalosi

Povestea lui Drasius Kedys din Lituania a cutremurat o lume intreaga. A luptat mai bine de un an pentru a-i face dreptate fetitei lui, batjocorita de un judecator, un politician si un al treilea individ din lumea buna! Cand nu

10578 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuIstoria coloanei infinite

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost invitat sa ridice un monument intru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor si, cu deosebire, a rezistentei populatiei orasului Targu-Jiu, din timpul primului razboi mondial. Artistul dorise dintotdeauna “sa faca ceva pentru tara”, asa

9642 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuUn proiect foarte costisitor:fabricarea autocamionului sovietic ZIS-150 in Romania (1954-1063)

În cursa unilaterală pentru ajungerea din urmă şi chiar întrecerea performanţelor economice ale „capitalismului decadent”, liderul sovietic Nikita Hruşciov se lăuda la sfârşitul anilor ’50, chiar în Statele Unite ale Americii, cu procentele din producţia de oţel a URSS care

9242 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuFilmul „Metropolis” şi simbolurile masonice

„Metropolis” este un film celebru realizat în 1927, de către Fritz Lang, care s-a aflat în topul preferinţelor lui Adolf Hitler. Mulţi ar putea crede că nu este un film de actualitate, dar „Metropolis” prezintă o societate supraindustrializată, în

8921 vizualizari

Sfârșitul politic al lui Gheorghe TătărăscuTudor Gheorghe - Cantec pentru mama

Care copil care isi iubeste mama , nu doreste sa faca pentru ea macar in jumatate din cate a facut ea pentru el ? Din pacate , multi dintre noi realizam cat de pretioasa este mama , abia dupa ce

8882 vizualizari

online = 1 • astazi = 34 • ieri = 73 • saptamana 03 = 165 • luna 01 = 983 • an 2022 = 983 • total = 22763