× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Se lucrează la modelul 3D al Forului lui Traian de la Sarmizegetusa

Cunoaste lumea • Desteptarea • Vali - 1153 articole • 14 vizualizari • acum 2 saptamani: 12-09-2022, 00:01:03
 

Cofinanțată de către Administrația Fondului Cultural Național, activitatea Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău are ca scop documentarea, salvarea și valorificarea unor monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa din comuna Sarmizegetusa, județul Hunedoara – orașul roman cu rang de colonie a fost întemeiat între anii 108-110 de către Decimus Terentius Scaurianus, în numele împăratului Traian, imediat după victoria armatelor romane asupra dacilor și constituirea provinciei romane Dacia.

Colonizat ulterior cu veterani romani (deductio veteranorum) care participaseră la războaiele de cucerire a Daciei, oraşul a devenit capitala provinciei romane Dacia.

Semnificaţia numelui Sarmizegetusa nu se cunoaşte cu exactitate, o ipoteză ar fi aceea a compunerii numelui din două elemente de bază: zermi (stâncă, înălţime) şi zeget (palisadă, gard, cetate), care ar fi însemnat: „Cetatea de pe stâncă”, „Cetatea înaltă”.

Oraşul a cunoscut o intensă şi permanentă dezvoltare urbană, fiind centru politic, economic, militar, religios şi administrativ al Daciei Romane.

În centrul acestuia, în jurul unei pieţe pavate cu lespezi de calcar, existau Palatul Augustaliilor, Forul, clădiri administrative şi locuinţe particulare, iar în afara zidului de incintă au fost identificate edificiul termal, vestigiile unor villae suburbane şi ale amfiteatrului roman.

Forul lui Traian sau „forum vetus” era amplasat în centrul coloniei de veterani.

Construit iniţial din lemn, el a fost refăcut în piatră încă în timpul domniei lui Traian, dobândind un caracter monumental.

Decoraţia sa exalta victoria recentă asupra dacilor. Clădirea, care acoperă o suprafaţă de 1 ha, consta dintr-o piaţă publică, înconjurată de o colonadă (porticus) şi flancată de o mare sală pentru reuniuni sau judecăţi (basilica).

Modelul 3D al Forului este încă în lucru, însă până va fi publicat puteți vedea modelul Amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: https://skfb.ly/oswPL

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Cunoaste lumea » Articole Cunoaste lumea » Desteptarea » Vali - 1153 articole »
 
Lucrează Modelul Forului Traian Sarmizegetusa
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu