MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

România, parte a unui grup de țări NATO care oferă Ucrainei sisteme Patriot. Armata are oameni pregătiți doar pentru două sisteme

Europa Liberă • Desteptarea • Valentin - 16800 articole • 49 vizualizari • acum o saptamana: 10-07-2024, 12:00:47
 

Statele Unite, Germania, România și Olanda vor furniza Ucrainei patru sisteme de apărare aeriană Patriot, iar Italia va oferi un sistem SAMP-T, a transmis Casa Albă într-un comunicat din 9 iulie.

Mai concret, SUA, Germania și România vor trimite Ucrainei baterii suplimentare Patriot, în timp ce Olanda și alți aliați vor furniza componente care pot alcătui încă o baterie. La rândul ei, Italia va furniza un sistem de apărare aeriană SAMP-T. Acesta este un sistem antirachetă conceput să protejeze câmpul de luptă și locurile tactice sensibile, precum aeroporturile și porturile.

Alte țări NATO, precum Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor furniza la rândul lor sisteme defensive și muniții.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți, înainte de summitul NATO, că apărarea antiaeriană este în continuare cererea esențială a Ucrainei. A fost o referire clară la atacurile masive care au afectat inclusiv un spital oncologic pentru copii.

„Ne străduim să asigurăm mai multe aeronave, inclusiv F-16. În plus, facem presiuni pentru garanții sporite de securitate pentru Ucraina, inclusiv arme, ajutor financiar și sprijin politic”, a declarat Zelenski.

La începutul acestui an, președintele Ucrainei a spus că țara sa are nevoie de încă șapte baterii Patriot pentru a respinge eficient atacurile rusești împotriva infrastructurii energetice a țării, dar și asupra a obiectivelor militare și civile.

Sistemele Patriot, a spus el, vor împiedica avioanele rusești să se apropie prea mult de Ucraina pentru a lansa bombele planor. Președintele ucrainean susține că Rusia lansează 3.000 de bombe pe lună asupra Ucrainei.

Statele Unite au trimis deja Ucrainei două sisteme de rachete Patriot, unul la sfârșitul anului trecut și, potrivit oficialilor americani, altul luna trecută.

De asemenea, pe 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare Țării (CSAT) a anunțat că România va dona un sistem de rachete Patriot Ucrainei.

Pe 5 iulie, Germania a anunțat că un al treilea sistem Patriot pe care l-a donat este deja în Ucraina.

Alți aliați europeni au fost reticenți să renunțe la propriile sisteme de apărare aeriană, deoarece se tem, la rândul lor, de posibilele amenințări din partea Rusiei.

Câte sisteme Patriot are România și ce înseamnă operarea lor

Armata Română are în acest moment în dotare patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Două dintre sisteme sunt operaționale, primul din 2022, al doilea din iunie 2024. Celelalte două sisteme sunt neoperaționale, în așteptarea echipelor calificate să le folosească.

Cel mai probabil, România va livra Ucrainei unul dintre cele două sisteme care nu sunt operaționale.

Europa Liberă a solicitat Forțelor Aeriene Române să detalieze acțiunile necesare pentru ca un sistem Patriot să poată fi pus efectiv în funcționare.

Forțele Aeriene transmit că planificarea grupelor de cursanți care să poată opera sistemele Patriot se face cu doi-trei ani în avans.

„Prima etapă este cea a cursurilor de instruire instituționalizată pe specialități militare, organizate la Școala de apărare antiaeriană a US Army, unde există instructori specializați și echipamente Patriot”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă.

Urmează apoi, instruirea în România, pe echipamentele livrate.

A treia etapă, realizată de specialiștii civili și militari din SUA, este instruirea privind operarea și mentenanța sistemelor de rachete.

„În final, în scopul verificării complete a tehnicii și certificării echipelor de luptă, este necesară executarea unei trageri reale”, precizează Forțele Aeriene pentru Europa Liberă.

Prea puțini angajați care pot fi specializați în sisteme Patriot

Din răspunsul Forțelor Aeriene, nu reiese dacă în acest moment militarii români care ar trebui să opereze sistemele Patriot neoperaționale sunt deja pe lista de așteptare a instructorilor americani.

Europa Liberă a adresat această întrebare și Forțelor Aeriene și va publica răspunsul imediat ce îl va primi.

„Armata Americană are în acest moment incluși, în diferite programe de pregătire, militari români”, au precizat sursele Europa Liberă.

În același timp, surse apropiate discuțiilor despre operaționalizarea sistemelor Patriot din România au precizat pentru Europa Liberă că Armata Română nu are suficienți oameni calificați care să poată fi trimiși la pregătire pentru utilizarea sistemelor Patriot.

În plus, Armata are și mari greutăți să își păstreze personalul pregătit deja de Forțele Aeriene.

Pe de altă parte, de la vizita din luna mai a președintelui Klaus Iohannis la Casa Alba, există negocieri la nivelul NATO în legătură cu ceea ce ar putea primi la schimb România dacă donează Ucrainei un sistem Patriot. Discuțiile au loc atât la nivel politic, cât și militar, spun sursele Europa Liberă.

Deocamdată nu e clar care e compensația pe care o va primi România, dar sunt câteva variante de lucru:

  • SUA să nu amâne livrarea celorlalte trei sisteme Patriot pe care România mai trebuie să le primească în anii următori, contractate deja;
  • SUA sau alt aliat să trimită în România un alt sistem de apărare antiaerian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Europa Liberă » Articole Europa Liberă » Desteptarea » Valentin - 16800 articole »
 
România țări Oferă Ucrainei Sisteme Patriot Armata Oameni Pregătiți Pentru Sisteme
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu