★★★★

Reactorul atomic din Africa construit în urmă cu 2 miliarde de ani

 

Un adevărat mister, greu de digerat de arheologi, este reactorul nuclear, vechi de peste 2 miliarde de ani din Africa.

În 1972, o echipă de specialiști a realizat descoperirea secolului, care se materializează sub numele de reactorul nuclear, cu o vechime inimaginabilă. Locul în care a existat reactorul nuclear se află într-o mină din Oklo, Gabon.
Un specialist francez a observat o anomalie la izotopii de uraniu existenți în această mină. Atunci și-a dat seama că se confruntă cu o bizarerie, care trebuia explicată într-un fel sau altul.

În mod normal, concentraţia izotopului de uraniu 235 – folosit la fabricarea bombelor nucleare şi a centralelor atomice – este de 0.720%. Dar mostrele de uraniu prelevate de la Oklo aveau o concentraţie de 0.717%. Diferenţa era de 0,003%. Cifra pare infimă, dar aceasta dovedea că din mina dispăruseră nu mai puţin 200 de kilograme de uraniu.

Fizicianul a intrat în alertă și a anunțat autoritățile că cineva a furat cele 200 de kilograme de uraniu. S-a realizat o anchetă și în cele din urmă s-a stabilit că uraniul în cauză nu fusese furat, ci el nu mai exista de circa 2 miliarde de ani.

Cercetările ulterioare au arătat că în locul minei din Oklo, în timpuri străvechi a existat un reactor nuclear sau ceva similar. Interesant este faptul că această mașinărie misterioasă a funcționat pentru o perioadă extrem de lungă, peste 500.000 de ani. Oare poate explica cineva cine a construit acest reactor și cu ce scop în urmă cu peste 2 miliarde de ani?

Şi mai ciudat este ca cercetările ulterioare au demonstrat că acest reactor vechi de două miliarde de ani era mult mai avansat decât cele din zilele noastre. Avea forma unei galerii subterane cu o lungime de câţiva kilometri şi o lăţime de 40 de metri.

Mai mult, geologia locului fusese astfel alcătuită încât a permis ca deşeurile radioactive rezultate din activitatea reactorului să fie păstrate în condiţii perfecte. Astăzi, la aproape o jumătate de secol de la această descoperire incredibilă, lucrurile sunt departe de a fi clare în privinţa originii reactorului.

De exemplu, s-a stabilit că, în mod cu totul inexplicabil, mineralele din mina au fost îmbogăţite înainte că reactorul să înceapă să funcţioneze. Aceasta era o condiţie necesară pentru că reacţia în lanţ să se declanşeze şi să se poată autosusţine.

De asemenea, s-a descoperit că în procedeu s-a folosit apa, ceea ce a diminuat intensitatea reacţiei şi a prevenit o explozie nucleară. Reactorul nuclear de la Oklo are toate caracteristicile unei instalaţii de ultima generaţie.

reactorul-atomic Reactorul atomic din Africa construit în urmă cu 2 miliarde de ani

Potrivit lui Glenn Seaborg, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, apa folosită în reactoarele nucleare trebuie să fie foarte pură. Numai că acest tip de apă nu există nicăieri în stare naturală, ea trebuie produsă în combinate specializate, pe cale artificială. Se naşte, aşadar, întrebarea: cine şi în ce scop ar fi putut declanşa şi controla o reacţie nucleară în urmă cu două miliarde de ani?

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam