× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Războiul fotbalului

Internet • Enigme • Vali - 1116 articole • 5073 vizualizari • acum 7 ani: 14-07-2015, 06:00:16 ★★★★★
 
Conflictul din 1969 dintre El Salvador şi Honduras ar putea părea cel mai stupid război declanşat vreodată, atâta vreme cât, oficial, totul a plecat de la un meci de calificare la Cupa Mondială de Fotbal din 1970. Primul meci dintre cele două ţări a avut loc la 8 iunie 1969, la Tegucigalpa, meci decis în favoarea selectionatei statului Honduras cu 1-0. Returul, jucat la San Salvador în 15 iunie 1969, a revenit gazdelor, El Salvador, cu scorul de 3-0.

Meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din Mexic, 1970, s-a jucat chiar pe teritoriul ţării gazdă a competiţiei, la 27 iunie 1969, şi s-a încheiat cu un dramatic 3 – 2 după prelungiri în favoarea echipei reprezentative a statului El salvador, şi asta după ce Honduras condusese la pauză cu 2-1. Aproximativ două săptămâni mai târziu, la 14 iulie 1969, armata din El Salvador invada Honduras, în ceea ce avea să rămână în istorie drept Războiul Fotbalului.

Ce se întâmplase de fapt?
Tensiunile dintre cele două ţări atinseseră deja punctul culminant înainte de începerea campaniei de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal. El Salvador, o ţară cu o suprafaţă de cinci ori mai mică decât Honduras, dar cu o populaţie de cel puţin două ori mai mare, se confruntă de mai mulţi ani cu o migraţie masivă a propriilor cetăţeni către ţara vecină, acolo unde densitatea populaţiei era mult mai redusă şi unde oamenii puteau intra mult mai uşor în proprietatea unor terenuri. Până în 1969, peste 300.000 din cei aproximativ 7 milioane de locuitori ai statului El Salvador migraseră către Honduras, mulţi dintre ei în ilegalitate, creând tensiuni între cele două state.

Altercaţia s-a amplificat în momentul în care marii proprietari de terenuri din Honduras au solicitat şi au primit acordul guvernului pentru desproprietarirea nativilor din El Salvador şi preluarea terenurilor acestora. Pe fondul acestor probleme, nu au întârziat să apăra conflictele în rândul populaţiei, sentimentele antinaţionale ale celor două etnii atingând paroxismul în cel mai scurt timp. Măsurile abuzive luate de autorităţile din Honduras au culminat cu expulzarea unei mari părţi a imigranţilor salvadorieni, fapt cu rezultate dezastruoase pentru economia statului El Salvador.

Escaladarea conflictului a avut loc în urma celor trei meciuri de calificare la Campionatul Mondial din Mexic, ocazie cu care mass-media din cele două ţări nu a precupeţit nimic din a prezenta atrocităţile comise de o parte şi de alta, alimentând o stare care putea degenera în orice moment. Inevitabilul s-a produs la 14 iunie 1969, atunci când armata salvadoriană a invadat Hondurasul cerându-şi dreptul asupra terenurilor deţinute de cetăţenii săi. Conflictul a durat patru zile, timp suficient pentru ca aproximativ 4000 de persoane să fie ucise, cele mai multe victime fiind din rândul civililor. Războiul Fotbalului s-a încheiat oficial la 18 iulie, pacea intrând complet în vigoare două zile mai târziu.
 

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Războiul Fotbalului
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu