× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Proiectul Manhattan, cum a fost inventată bomba atomică

Internet • Enigme • Vali - 1156 articole • 1216 vizualizari • acum 3 ani: 24-11-2019, 17:34:49 ★★★★★
 

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fizicienii și inginerii americani au început o cursă împotriva Germaniei naziste pentru a dezvolta bomba atomică. Proiectul lor secret, care a durat între 1942 și 1945, a fost cunoscut sub numele de Proiectul Manhattan.

Proiectul a dus la inventarea armelor nucleare, inclusiv a celor două care au fost aruncate în orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând peste 200.000 de oameni. Aceste atacuri au forțat Japonia să se predea și au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial, dar au marcat un punct crucial de cotitură în epoca atomică timpurie, ridicând întrebări durabile cu privire la implicațiile războiului nuclear.

Proiectul Manhattan

Proiectul Manhattan s-a născut la Universitatea Columbia din Manhattan, New York. În timp ce cercetările au avut loc la mai multe locuri secrete din SUA, o mare parte dintre acestea, inclusiv primele teste atomice, au avut loc în apropiere de Los Alamos, New Mexico.

În timpul proiectului, armata americană s-a alăturat celor mai bune minți ale comunității științifice. Operațiunile militare au fost conduse de generalul de brigadă Leslie R. Groves, iar  J. Robert Oppenheimer a  acționat în calitate de director științific, supervizând proiectul de la concept la realitate.

În total, Proiectul Manhattan a costat SUA peste două miliarde de dolari în doar patru ani.

O cursa impotriva Germanilor

În 1938, oamenii de știință germani au descoperit fisiunea, care apare atunci când nucleul unui atom se rupe în două părți egale. Această reacție eliberează neutronii care descompun mai mulți atomi, provocând o reacție în lanț. Deoarece energia semnificativă este eliberată doar în câteva milisecunde, s-a crezut că fisiunea ar putea provoca o reacție în lanț explozivă cu o forță considerabilă în interiorul unei bombe de uraniu.

Datorită războiului, un număr de oameni de știință au emigrat din Europa și au adus cu ei veste despre această descoperire. În 1939, Leo Szilard și alți oamenii de știință au încercat să avertizeze guvernul american cu privire la acest nou pericol – dar nu au reușit să obțină un răspuns. Szilard l-a contactat și s-a întâlnit cu Albert Einstein , unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din toate timpurile.

Einstein a fost un pacifist devotat și la început a fost reticent să contacteze guvernul american. El știa că i se va cere să lucreze pentru a crea o armă care ar putea ucide milioane de oameni. Cu toate acestea, Einstein a fost în cele din urmă influențat de preocupările pe care Germania nazistă le-ar fi dezvoltat.

Comitetul consultativ pentru uraniu

La 2 august 1939, Einstein a scris o scrisoare președintelui Franklin D. Roosevelt . Acesta a subliniat atât posibilele utilizări ale unei bombe atomice, cât și modalitățile de a sprijini oamenii de știință americani în cercetare. Ca răspuns, președintele Roosevelt a creat Comitetul consultativ pentru uraniu în octombrie 1939.

Pe baza recomandărilor comisiei, guvernul american a anunțat că va achiziționa grafit și oxid de uraniu pentru cercetare. Oamenii de știință au crezut că grafitul ar putea să încetinească o reacție în lanț, menținând astfel energia bombei sub control.

Deși au fost luate măsuri imediate, progresul a fost lent până când un eveniment fatal a adus realitatea războiului pe țărmurile americane.

Bomba atomică, dezvoltare

La 7 decembrie 1941, armata japoneză a bombardat Pearl Harbor, Hawaii, sediul Flotei Pacificului din Statele Unite. Ca răspuns, SUA a declarat război Japoniei a doua zi și a intrat oficial în cel de-Al Doilea Război Mondial .

Cu țara aflată în război și realizarea faptului că Statele Unite se aflau acum trei ani în spatele Germaniei naziste, președintele Roosevelt era gata să sprijine în mod serios eforturile SUA de a crea bomba atomică.

Experimentele costisitoare au început la Universitatea din Chicago, UC Berkeley și Universitatea Columbia din New York. Reactorii au fost construiți în Hanford, Washington, și Oak Ridge, Tennessee. Oak Ridge, cunoscut sub numele de „The Secret City”, a fost locul unui laborator masiv de îmbogățire a uraniului.

Cercetătorii au lucrat simultan în toate locațiile. Harold Urey și colegii săi din cadrul Universității Columbia au construit un sistem de extracție bazat pe difuzie gazoasă. La Universitatea din California din Berkley, inventatorul Ciclotronului, Ernest Lawrence, și-a folosit cunoștințele și abilitățile pentru a elabora un proces de separare magnetică a  izotopilor uraniu-235 (235) și plutoniului-239 (Pu-239).

La 2 decembrie, la Universitatea din Chicago,  Enrico Fermi a  creat prima reacție în lanț de succes, în care atomii au fost împărțiți într-un mediu controlat. Această realizare a dat naștere speranțelor că bomba atomică era posibilă.

Proiectul Manhattan a avut o altă prioritate care în curând a devenit clar. Era prea periculos și dificil să se dezvolte arme nucleare în aceste universități și orașe împrăștiate. Oamenii de știință aveau nevoie de un laborator izolat de populație.

În 1942, Oppenheimer a sugerat zona îndepărtată din Los Alamos, New Mexico. Generalul Groves a aprobat locul și construcția a început la sfârșitul acelui an. Oppenheimer a devenit directorul laboratorului Los Alamos, care va fi cunoscut sub numele de „Proiectul Y.”

Oamenii de știință au continuat să lucreze cu sârguință, dar a trebuit să producă până în 1945 prima bombă atomică.

Testul Trinității

Când președintele Roosevelt a murit la 12 aprilie 1945, vicepreședintele  Harry S. Truman a  devenit cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite. Până atunci, lui Truman nu i sa spus despre Proiectul Manhattan, dar a fost informat rapid despre secretele dezvoltării bombei atomice.

In acea vara, o bombă de test codificata „The Gadget” a fost dusa in deșertul New Mexico, intr-o locatie cunoscuta sub numele de Jornada del Muerto, spaniola pentru „Journey of the Dead Man”. Testul a fost dat codului „Trinity”, un nume ales de Oppenheimer în legătură cu poemul lui John Donne.

N-am testat niciodată ceva de această magnitudine, toată lumea era neliniștită. În timp ce unii oameni de știință se temea de un tâmpit, alții se temea de sfârșitul lumii. Nimeni nu știa la ce să se aștepte

La ora 17:30, pe 16 iulie 1945, oamenii de știință, personalul armatei și tehnicienii au îmbrăcat ochelari speciali pentru a privi începutul erei atomice. Bomba atomică a fost aruncată.

Era un fulger forțat, un val de căldură, un val de șoc uluitor și un nor în formă de ciupercă care se extindea la 40.000 de picioare în atmosferă. Turnul de la care a fost aruncat bomba a fost complet dezintegrat și mii de metri de nisip în deșert înconjurător a fost transformat într-un pahar radioactiv de o culoare verde strălucitoare de jad.

Bombele atomice aruncate

Condițiile meteorologice din Japonia au fost factorii care l-au influențat pe Truman, în alegerea celor două orașe, respectiv, Hiroshima și Nagasaki. În data de 5 august are loc primul bombardament. Timp de trei zile, Japonia nu a avut nicio reacție. Șocul și dezastrul au fost atât de mari, încât au redus la tăcere autoritățile japoneze.

Germania s-a predat la 8 mai 1945, cu două luni înainte de testul de succes Trinity. Cu toate acestea, Japonia a refuzat să se predea, în ciuda amenințărilor din partea președintelui Truman, că teroarea ar cădea din cer.

Războiul a durat șase ani și a implicat cea mai mare parte a globului. Aceasta a dus la moartea a 61 de milioane de oameni. Ultimul lucru pe care SUA l-au dorit a fost un război la sol cu ​​Japonia – deci decizia a fost luată pentru a arunca bomba atomică.

Pe 6 august 1945, o bombă atomică cu uraniu numită „Little Boy” (numită pentru dimensiunile sale relativ mici) a fost aruncată la Hiroshima, Japonia. Robert Lewis, copilot al bombardierului B-29, a scris în jurnalul său câteva momente mai târziu: „Dumnezeul meu, ce am făcut?”

Ținta bombei Little Boy a fost Podul Aioi, care traversa râul Ota. La ora 8:15 în acea dimineață bomba a fost aruncată la ora 8:16. Se spune că au murit zeci de mii de oameni, iar aproximativ 69.000 de persoane au fost rănite, cele mai multe arse sau suferă de boală prin radiații, din care mulți ar muri mai târziu.

Această singură bombă atomică a produs devastarea absolută. A lăsat o zonă „totală de vaporizare” cu diametrul de o jumătate de kilometru. Zona „distrugerii totale” s-a extins la 2 kilometri, în timp ce impactul unei „explozii severe” a fost resimțit pe mai mulți kilometri.

La 9 august 1945, după ce Japonia încă refuzase să se predea, a fost aruncată o a doua bomba. A fost o bombă cu plutoniu numită „Fat Man” după forma sa rotundă. Ținta bombei a fost orașul Nagasaki, Japonia. Peste 39.000 de persoane au fost ucise și 25.000 au fost rănite.

Bomba atomică încheie războiul

În data de 2 septembrie 1945, Japonia capitulează. După ce au semnat documentul, japonezii, cu capetele plecate, au plecat în cea mai mare liniște.

Războiul făcuse peste 55 de milioane de victime. Japonia a pierdut 3/4 din teritoriile pe care le ocupase în China. În acest război, Japonia a pierdut 1,5 milioane de soldați. Sunt multe voci care au a fimat că proiectul Mahattan a fost un plagiat, fondat pe studiile și cercetările oamenilor de știință naziști.

Serviciile secrete britanice au fost cele care au furnizat date esențiale SUA, cu privire la cercetarea pe care naziștii o făceau în domeniul creării bombei atomice.

Oppenheimer se opune bombei atomice

În anul 1950, Oppenheimer devine unul dintre cei mai mari oponenți ai utilizării bombei atomice. Proiectul Manhattan va demara cautarea unei scrisori pe care, în anul 1938, Einstein a trimite președintelui Roosevelt, în care ăl informa că naziștii lucrează la un proiect prin care vor să fabrice bomba atomică.

El îi indica președintelui și sursa de uraniu pe care putea s-o utilizeze. Era vorba despre resursele de uraniu din Congo, pe care le extrăgeau belgienii. Einstein a declarat, mai târziu, că a regretat faptul că a scris această scrisoare.

Proiectul a costat 2 miliarde de dolari și timp de trei ani au lucrat peste 200000 de persoane. Proiectul Apollo, care a început în 1963 și s-a terminat în anul 1972, a costat SUA peste 5 miliarde de dolari și la el au lucrat 400000 de persoane.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1156 articole »
 
Proiectul Manhattan Inventată Atomică
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu