MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Preoții din Chișinău se împart în două tabere: pro-rușii îl susțin pe mitropolitul Vladimir, alții îi cer să adere la Patriarhia Română

Europa Liberă • Desteptarea • Valentin - 12544 articole • 258 vizualizari • acum 3 luni: 14-11-2023, 12:00:49 ★★★
 

Semnatarii rezoluției spun că preoții care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Române) ar trebui să meargă fără biserici și comunități, pe care să le lase în gestiunea Mitropoliei Moldovei (parte a Bisericii Ortodoxe Ruse).

Ei au fost primiți în audiență de Mitropolitul Vladimir și i-au cerut să ia atitudine față de exodul masiv al preoților din ultima perioadă.

„Această inițiativă a aparținut unui grup de preoți, în jurul cărora s-a consolidat o masă de credincioși, care au venit la Palatul Mitropolitan pentru a-și exprima îngrijorarea cu referință la ultimele tulburări care se produc în societatea noastră”, a spus vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, pentru Europa Liberă.

Embed Răspândește
Embed Răspândește

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Pe de altă, preotul Pavel Borșevschi a depus dimineață la cancelaria Mitropoliei Moldovei o adresare din partea clerului și credincioșilor din sectorul II al Protopopiatului Chișinău, pe care-l conduce.

În adresarea respectivă, preoții și credincioșii se arată „tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți” față de ascultarea pe care trebuie să o facă față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill.

„Patriarhul Kirill, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept, împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos”, spune documentul.

Semnatarii spun că e timpul ca Mitropolia Moldovei să revină „la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând în continuare sub omoforul și îndrumarea părintească” a Mitropolitului Vladimir.

„Nu are de gând să părăsească Mitropolia Moldovei”

„Părintele protopop Pavel Borșevschi i-a spus Înalt Preasfințitului că, de fapt, nu are de gând să părăsească nici el și nici clericii semnatari ai scrisorii în mod samavolnic Mitropolia Moldovei. Această scrisoare a fost recepționată și vom veni ulterior cu o reacție pe marginea acestui subiect”, a precizat episcopul Ioan Moșneguțu pentru serviciul moldovenesc al RFE/RL.

De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, zeci de preoți din Republica Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei, nemulțumiți de atitudinea pro-război a patriarhului rus Kirill.

Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas.

Într-o scrisoare trimisă în septembrie patriarhului Kirill, mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde, din același motiv, preoți și enoriași.

Mitropolitul mai spunea că preoții sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Ioan Moșneguțu susține că mitropolitul Vladimir a primit un răspuns de la Moscova și a promis că Mitropolia Moldovei va reveni cu niște comentarii pe marginea acestui răspuns din partea Patriarhului Kirill

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Europa Liberă » Articole Europa Liberă » Desteptarea » Valentin - 12544 articole »
 
Preoții Chișinău împart Tabere Pro Rușii Susțin Mitropolitul Vladimir Alții Patriarhia Română
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu