MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Oamenii de știință dezvăluie planuri de a construi un hipertelescop uriaș pe Lună

Yoda • Enigme • Valentin - 8744 articole • 18 vizualizari • acum 5 zile: 18-09-2023, 12:00:48
 

Amplasarea de telescoape pe Lună nu este o idee nouă. NASA a finanțat deja un program pe bază de subvenții exploratorii pentru a susține dezvoltarea Lunar Crater Radio Telescope (LCRT). În timpul misiunilor Apollo, astronauții au plasat catadioptri pe Lună, astfel încât astronomii să poată măsura distanța cât mai exactă până la Lună.

Într-o nouă lucrare, autorii rezumă mai multe idei cunoscute și introduc, de asemenea, un nou concept pe care îl numesc „hipertelescop”.

În timp ce radiotelescoapele de pe partea îndepărtată a Lunii, cum ar fi LCRT, sunt probabil cea mai populară propunere, alte variante includ Life Finder Telescope At Lunar Poles (LFTALP), care ar fi o serie de telescoape de 6,5 metri axate pe studierea atmosferelor exoplanetelor în timp ce acestea tranzitează steaua lor luminoasă.

Apoi, există Lunar Optical UV Explorer (LOUVE), care se concentrează pe obiectele ultraviolete luminoase. Există chiar și propuneri pentru un observator de unde gravitaționale similar cu LIGO.

Problema cu toate aceste propuneri este că vor necesita o construcție la un nivel tehnic care ar fi o provocare chiar și pe Pământ. Ideea de a construi observatoare pe Lună este un obiectiv măreț, dar în prezent depășește cu mult capacitățile noastre tehnice.

Așadar, autorii propun o idee ceva mai simplă. Un hipertelescop care ar putea utiliza o matrice de oglinzi ca oglindă primară dispusă de-a lungul terenului unui crater. Grupul de detectoare al telescopului ar putea fi apoi suspendat de un cablu, similar modului în care detectoarele Observatorului Arecibo au fost suspendate deasupra antenei cu plasă.

Deoarece oglinzile nu ar trebui să fie mari, ar fi mult mai ușor de construit, iar forma generală a craterului ar însemna că ar fi nevoie de mai puține lucrări de terasament pentru a le amplasa.

O variantă a acestei idei ar fi plasarea oglinzilor pe o parte a craterului și a instrumentelor pe cealaltă parte. Acest lucru ar permite o distanță focală foarte mare, dar raza de observație a unui astfel de telescop ar fi limitată.

Toate aceste idei sunt încă în stadii incipiente. Și există provocări serioase care ar trebui depășite dincolo de construcția lor. De exemplu, praful s-ar acumula pe oglinzi în timp și ar trebui să fie îndepărtat. Și, deși Luna are o activitate seismică mult mai redusă decât cea de pe Pământ, aceasta ar putea totuși afecta alinierea oglinzilor și a detectoarelor.

Dar un lucru care este clar este că ne vom întoarce pe Lună, iar un observator lunar este doar o chestiune de timp.

__________________________________________________________________________________________________


 

Share articol:

TAGS:

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Yoda » Articole Yoda » Enigme » Valentin - 8744 articole »
 
Oamenii știință Dezvăluie Planuri Construi Hipertelescop Uriaș
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu