MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Oamenii de știință au găsit o întrebuințare pentru zațul de cafea. Nu îl mai arunca

Atlas Geografic • Enigme • Valentin - 14774 articole • 201 vizualizari • acum 4 luni: 09-01-2024, 00:00:31 ★★
 

Fie că suntem iubitori de cafea sau nu, cu toții am observat cât zaț rămâne în urma cafelei de dimineață. Aceste reziduuri, adesea considerate drept simple deșeuri, au fost recent transformate într-o soluție surprinzătoare pentru o problemă mai amplă.

Cercetătorii au găsit o întrebuințare mai neobișnuită pentru zațul de cafea

Cu aproximativ 10 miliarde de kilograme de zaț de cafea generate anual în întreaga lume, aceste resturi devin o resursă subestimată. Deși nu se compară cu poluarea generată de plastic, zațul de cafea eliberează și el gaze cu efect de seră când ajunge în gropile de gunoi. Cu toate acestea, cercetătorii au găsit o soluție inovatoare pentru a-l valorifica.

Zațul de cafea face betonul cu 30% mai rezistent

Betonul, un material esențial folosit în construcții, poate deveni și mai durabil cu ajutorul zațului de cafea. În loc de nisip, zațul preîncălzit la 350 de grade Celsius și tratat prin piroliză devine un cărbune poros bogat în carbon. Acesta nu numai că întărește betonul, dar și reduce impactul negativ al extragerii nisipului din albiile râurilor, contribuind la protejarea mediului.

Pe măsură ce numărul de construcții crește, cererea globală de beton este din ce în ce mai mare, generând presiuni asupra mediului. Extracția masivă de nisip, un component esențial al betonului, duce la degradarea ecosistemelor acvatice și la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au descoperit că adăugarea cărbunelui obținut din zațul cafelei crește rezistența betonului cu 30%. Procesul de piroliză, prin care zațul de cafea este preîncălzit și privat de oxigen, transformă acest „deșeu” într-un material care leagă particulele betonului mai eficient decât nisipul tradițional. Rezultatul? Un beton mai durabil.

În ciuda beneficiilor evidente, există încă provocări de depășit. Cercetările continuă pentru a determina durabilitatea acestui beton în fața ciclurilor de îngheț și dezgheț, absorbției de apă și rezistenței la abraziune. De asemenea, cercetătorii studiază posibilitatea obținerii unui cărbune similar din alte deșeuri organice, precum lemnul, deșeurile agricole și cele alimentare.

În mod neașteptat, zațul de cafea, odată considerat doar un deșeu, ar putea deveni un aliat important în industria construcțiilor. Dacă cercetătorii vor obține un rezultat pozitiv și cu alte tipuri de deșeuri, problema reciclării poate fi rezolvată la scară mai mare, ca să nu mai vorbim de faptul că viitoarele tehnologii vor face betonul mai rezistent.

Distribuie acest articol:

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Valentin - 14774 articole »
 
Oamenii știință Găsit întrebuințare Pentru Zațul Cafea Arunca
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu