× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Nicolae Dobrin

Internet • Enigme • Vali - 1116 articole • 2418 vizualizari • acum 7 ani: 14-07-2015, 06:00:16 ★★★★★
 
Nicolae Dobrin supranumit si “Gascanul” sau “Printul din Trivale”, este considerat unul din cei mai valorosi fotbalisti pe care fotbalul romanesc i-a avut de-a lungul timpului. Prin driblingurile, pasele si executiile sale de exceptie, a cucerit definitiv inimile iubitorilor de fotbal si totodata si-a castigat un loc de cinste in istoria fotbalului romanesc.

S-a nascut pe 26 august 1947 la Pitesti si 12 ani mai tarziu a inceput fotbalul de performanta la echipa locala Fc Arges. Talentul si dragostea nemarginita pe care Nicolae Dobrin o avea pentru fotbal, au facut ca la numai 14 ani sa debuteze pe prima scena fotbalistica intr-un meci Stiinta Cluj – Dinamo Pitesti (actuala Fc Arges). Dand dovada de devotament si fidelitate pentru culorile alb-violet, precum si dragoste pentru orasul natal, pe parcursul carierei a refuzat numeroase transferuri la cluburi importante si astfel cariera de jucator si-a petrecut-o mare parte intre 1959-1980 la Fc Arges, iar pe finalul carierei doi ani de zile la Cs Targoviste (1980 – 1982).

Mijlocas ofensiv de exceptie, “Gascanul” a imbracat tricoul alb – violet de 395 de ori, timp in care a marcat 106 goluri si a contribuit decisiv la cea mai mare performanta din istoria clubului si anume titlul national in anii 1972 si 1979. In semn de respect pentru tot ceea ce “Gicu” a facut pentru clubul pitestean, consiliul local a decis ca stadionul municipal sa-i poarte numele, astfel din 2003 stadionul se numeste “Stadionul Municipal Nicolae Dobrin”. “Printul din Trivale”, pe langa realizarile importante pe care le-a facut la echipa de club, a avut un cuvant de spus si la echipa nationala, acolo unde a fost selectionat de 48 de ori, a marcat 6 goluri si a contribuit la calificarea Romanie la Campionatul Mondial din Mexic 1970, mondial care in cele din urma i-a lasat un gust amar.

Din cauza unui conflict cu Angelo Niculescu, desi era cel mai valoros jucator din nationala la acea vreme, nu a bifat nici un minut la acel mondial. Acest incident a starnit numeroase controverse si a fost amplu discutat, dar nici astazi nu se stie cu exactitate ce s-a intamplat cu adevarat. Pe langa aceasta neimplinire, pe plan fotbalistic Nicolae Dobrin a mai suferit una, cand insusi Santiago Bernabeu, pe atunci presedinte al clubului Real Madrid a solicitat transferul sau la echipa din capitala Spaniei, dar s-a lovit de refuzul categoric al lui Nicolae Ceausescu, care nu a dorit sa-i dea voie sa plece, desi spaniolii au oferit o suma colosala pentru acea perioada si anume 2 milioane de dolari, plus multe alte facilitati.

A fost un moment greu pentru “Gascan”, care totusi a reusit sa treaca peste aceste momente si a continuat in aceeasi nota, incantand publicul prin driblibgurile si fentele sale de exceptie. A fost un adevarat numar 10, un coordonator de joc cum nu a mai fost nimeni altul, un jucator cu o tehnica desavarsita, care era daca se afla in posesia mingii, era aproape imposibil sa fie deposedat regulamentar. Era ca un magnet, de piciorul caruia mingea parca nu voaia sa se desparta, la aceasta concluzie au ajuns numerosii adversari pe care de-a lungul carierei “Printul din Trivale” i-a intalnit.

Nicolae Dobrin si-a incehiat cariera de fotbalist cum era de asteptat la Fc Arges pe 14 iunie 1983 intr-un meci castigat cu 2-0 in fata echipei Fc Bihor. Deoarece nu a putut sa stea departe de sportul care l-a consacrat, “Gicu” a decis sa infiinteze o scoala de copii si juniori, scola ce avea sa devina una din cele mai importante ale Romaniei. Dintre talentele importante formate aici putem aminti cateva nume celebre si anume Razvan Rat, Vasile Maftei, Ciprian Tanasa sau Marius Bilasco. Desi a fost un mare luptator si parea ca nimic nu il va desparti de ceea ce iubea cel mai mult –fotbalul, pe 26 octombrie 2006, Nicolae Dobrin a spus adio tuturor.

La ora 07:20, “Printul” a decedat pe patul spitalului judetean, ca urmare a bolii foarte grele de care suferea de cativa ani si anume cancerul la plamani. A fost un moment greu pentru iubitorii fotbalului, dar nu numai, intreaga tara a plans disparitia sa. La inmormantarea ce a avut loc pe 29 octombrie 2007 au fost prezenti peste 5000 de oameni, care au dorit sa i-si ia ramas bun inca o data de la marele Dobrin, care a fost incoronat post mortem cu “Ordinul National Serviciul Credincios”. Disparitia “Gascanului” reprezinta un moment trist in istoria fotbalului romanesc, dar care alaturi de numeroasele sale realizari, alcatuiesc cu onoare o pagina din istoria unuia din cei mai mari fotbalisti pe care Romania i-a avut de-a lungul timpului – Nicolae Dobrin.
 

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Nicolae Dobrin
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu