× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Mussolini şi evreicele

Internet • Enigme • Vali - 1156 articole • 1838 vizualizari • acum 7 ani: 26-07-2015, 13:50:02 ★★★★★
 
S-a discuta des în Italia şi în lume despre problema antisemitismiului Ducelui, Benito Mussolini. Liderul fascist avea multe pasiuni pentru evreice, care au ştiut să-i dezvolte cu tenacitate ambiţiile. Printre ele se numără Margheita Sarafatti, care şi-a cheltuit o parte din avere pentru eroul ei şi Angelica Balabanoff, primul său mentor politic.
Sarafatti a fost amanta şi consiliera politică a lui Mussolini. S-a născut într-o familie bogată evreiască din Veneţia. Avea convingeri socialiste. S-a afirmat mai degrabă ca critic de artă şi a profesat ca ziaristă, finanţăd ziarul lui Benito Mussolini cu proprii săi bani sau cu cei obţinuţi de la relaţiile sale. Mai târziu, a susţinut propaganda fascismului şi ascensiunea Ducelui spre preluarea puterii.
 În cartea intitulată Secretul lui Mussolini, se pune capăt definitiv acestei controverse. Clara Petacci, ultima amantă a Ducelui, împuşcată împreună cu el, la 28 aprilie 1945, spunea că Mussolini era obsedat de evreice.
De exemplu, la 4 august 1938, Mussolini i-a spus amantei lui : « Am fost rasist din 1921. Nu ştiu cum pot să creadă că-l imit pe Hitler, nu era încă născut (…). Trebuie să dau un sens rasei italienilor pentru a nu crea metişi, pentru a nu strica ce-i bun în noi ». La 11 octombrie în acelaşi an, el s-a dezlănţuit împotriva acestor « ticăloşi de evrei ».
Dar în general, Mussolini îşi rezerva propoziţiile antisemite cele mai violente pentru cercul apropiaţilor lui. În 1920, i-a acuzat pe bancheii evrei, dintre care mulţi l-au susţinut apoi în 1922 când a efectuat marşul împotriva Romei, de a folosi banii italienilor pentru sionişti.
Şi zece ani mai târziu, Mussolini a susţinut că « nu există antisemitism în Italia », dar nu-i vedea cu un ochi bun, cum se spune. În Italia, doar 10 % dintre evreii italieni au aderat la partidul fascist condus de Duce.
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1156 articole »
 
Mussolini Evreicele
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu
 
Nu am gasit articole asemanatoare