★★★★★

MISTERUL NUMĂRULUI DE AUR. MATEMATICĂ SAU DIVINITATE?

 

Șirul numerelor lui Fibonacci reprezintă numere în care, fiecare nou număr care urmează este egal cu suma celor două numere precedente. Este o stranie legătură între acest șir și unele lucruri din natură. Cochilia scoicii respectă acest principiu, semințele de floarea soarelui, fructul de ananas.

Numărul de aur este 1,618. Dacă vom împărți două numere succesive, din șirul lui Fibonacci, vom obține numărul de aur. Natura este creată după o ordine care rămâne un mister. Niciodată nu vom găsi o margaretă care va avea 14, 22, sau 56 de petale.

Acele de pin respectă și ele principiul lui Fibonacci. Nu există explicații științifice. Este o regulă de aur pe care natura o respectă. Regula de aur este respectată și de ADN-ul uman. În arhitectură, templul lui Solomon, piramidele, Pantheonul, bisericile, toate respectă regula de aur a proporțiilor.

În arhitectură cea mai utilizată formă geometrică este dreptunghiul, care respectă regula de aur. Dacă împărțim lungimea la lățime se va obține pi, numărul de aur. Triunghiul de aur sau isoscel are unghiurile de 36 și 72 de grade, principiul regulii de aur este respectat.

În anul 2013, doi cercetători, cu ajutorul unui calculator performant, au reușit să calculeze numărul pi. Are 10000 de miliarde de zecimale. Numărul merge către infinit, într-o ordine precisă și totodată misterioasă a zecimalelor.

Cercetătorii susțin că zecimale nu sunt așezate întâmplător, nu există hazard. A suta zecimală a numărului pi este 9, a mia este 9, poziția zecimalei de un milion este tot 9. Proporția plantelor, proporția corpului uman, respectă principiul numărului de aur.

Fibonacci a creat acest șir de numere, plecând de la o problemă simplă. Dacă avem un cuplu, o femelă și un mascul, de iepuri și acesta produce un nou cuplu de iepuri, într-o lună, așa cum fiecare cuplu nou va produce un alt cuplu, într-o lună, câte cupluri se vor forma?

Rezultatul este unul incredibil, 1, 1, 2, 3, 5, 8,13, 21, 34… Suma dintre cele două numere care preced este egală cu numărul care urmează. Dacă vom împărți numărul următor la cel precedent, vom obține, 1,618, adică numărul de aur.

În anul 1509, Fra Luca Paciole a publicat De Divina Proporțione, care a fost ilustrată de Leonardo da Vinci. Cartea dezvoltă principiul de aur din arhitectură, geometrie, matematică. Este primul tratat consacrat numărului de aur. Autorul consideră că, numărul de aur nu are numai proprietăți matematice. El comportă caracteristice legate de estetică, misticism și divinitate.

numar de aur

Leonardo da Vinci a fost primul care a analizat proporțiile corpului uman. El a demonstrat că, fiecare componentă a corpului uman respectă proporția numărului de aur. Majoritatea pictorilor au respectat proporția de aur în tablourile lor. Numărul de aur, pi sau phi, provine de la Phitias, un arhitect grec, care a introdus în arhitectură proporția de aur..

Imparte cu prietenii tai:

articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam