MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Mici roboți au îndepărtat cu succes pneumonia din plămânii șoarecilor: ce înseamnă asta pentru viitorul medicinei

Playtech • Stiinta • Valentin - 14058 articole • 1475 vizualizari • acum 2 ani: 29-09-2022, 00:00:26 ★★★★★
 

Oamenii de știință au reușit să direcționeze un “roi” de roboți de înot microscopici pentru a elimina microbii pneumoniei din plămânii șoarecilor, ridicând speranța că un tratament similar ar putea fi dezvoltat pentru a trata pneumonia bacteriană mortală la oameni.

Microboții sunt fabricați din celule de alge și acoperiți cu un strat de nanoparticule de antibiotice. Algele asigură mișcarea prin plămâni, ceea ce este cheia pentru ca tratamentul să fie eficient.

Ce au făcut micii roboți

În experimente, infecțiile la șoarecii tratați cu roboții cu alge au dispărut toate, în timp ce șoarecii care nu au fost tratați au murit toți în trei zile. Tehnologia este încă într-un stadiu de demonstrare a conceptului, dar primele semne sunt foarte promițătoare.

„Pe baza acestor date la șoareci, vedem că microroboții ar putea îmbunătăți penetrarea antibioticelor pentru a ucide agenții patogeni bacterieni și a salva viețile mai multor pacienți”, spune Victor Nizet, medic și profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Diego.

Nanoparticulele de pe celulele din alge sunt formate din sfere de polimer minuscule acoperite cu membranele neutrofilelor, un tip de globule albe. Aceste membrane neutralizează moleculele inflamatorii produse de bacterii și de propriul sistem imunitar al organismului, iar atât nanoparticulele, cât și algele se degradează în mod natural.

Inflamația dăunătoare este redusă, îmbunătățind lupta împotriva infecțiilor, iar microboții sunt capabili să livreze tratamentul chiar acolo unde este nevoie – precizia este cea care face ca această abordare să funcționeze atât de bine.

Cercetătorii au mai stabilit că tratamentul cu microboți a fost mai eficient decât o injecție intravenoasă de antibiotice – de fapt, doza de injectare trebuia să fie de trei mii de ori mai mare decât cea încărcată pe celulele de alge, pentru a obține același efect la șoareci.

„Aceste rezultate arată cum livrarea direcționată a medicamentelor, combinată cu mișcarea activă a microalgelor, îmbunătățește eficacitatea terapeutică”, spune Joseph Wang, nanoinginer la UC San Diego.

[embedded content]

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 14058 articole »
 
Roboți îndepărtat Succes Pneumonia Plămânii șoarecilor înseamnă Pentru Viitorul Medicinei
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu