× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

MARIA VOICHIȚA, MAREA IUBIRE A LUI ȘTEFAN CEL MARE

Internet • Enigme • Vali - 1156 articole • 2267 vizualizari • acum 7 ani: 24-08-2015, 20:00:45 ★★★★★
 

Trasul în țeapă era o metodă de pedeapsă de sorginte asiatică. Ea a fost folosită și în piețele publice din Constantinopol. Turcii nu aveau obiceiul de a trage în țeapă prizonierii.

Între Piatra Neamț și Roman, în comuna Ștefan cel Mare, există o stâncă care are o poveste fascinantă. Stânca se numește Șerbești și privită dintr-un anume unghi seamănă cu chipul unui om îndreptat spre cer. Se spune că aici, Ștefan cel Mare expunea capetele prizonierilor din luptele de la Războieni și Valea Albă.

Capetele erau expuse pe acestă stâncă, ca semn pentru cei care veneau din Transilvania, în Moldova. Ștefan cel Mare este cunoscut ca un mare domnitor. Se cunosc mai puține lucruri despre viața personală. El a fost căsătorit de trei ori. Ultima soție s-a numit Maria Voichița, care era mai tânără decât el cu 24 de ani.

În secolul al XV-lea, intrigile amoroase și ascensiunea femeilor care împărțeau patul cu marii suverani sunt de notorietate. Dragostea dintre cei doi a început, când Ștefan era căsătorit cu cea de a doua soție. Maria Voichița a fost singurul copil al domnitorului Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș.

Între Ștefan cel Mare și Radu cel Frumos se dau două războaie. Ștefan dorea să-l înlocuiască pe Radu cel Frumos, din Țara Românească, pentru că era supus turcilor. Familia lui Radu cel Frumos este luată prizonieră de către Ștefan. Maria Voichița a fost adusă la Suceava și dată în grija soției lui Ștefan, Maria de Mangop. Maria Voichița avea 16 ani, iar Ștefan se îndrăgostește nebunește de ea.

Ștefan își reneagă propria soție și se iubește cu Maria Voichița în văzul tuturor. Maria de Mangop avea mari posesiuni în Crimeea și Ștefan nu dorea desfacerea acestei căsătorii.

Patru ani s-a iubit cu tânăra Voichița, aceasta devenind amantă oficială. După ce Crimeea a fost cucerită de turci, Ștefan divorțează de Maria de Mangop. Nu mai erau motive să rămână împreună. La scurt timp, după căsătoria celor doi, Maria de Mangop moare. Cronicile spun că doamna țării a murit de supărare.

În anul 1478, Ștefan se căsătorește cu Voichița. Ea avea 21 de ani și el 45. Faima de fustangiu a lui Ștefan era legendară. Se spune că odată cu încheierea acestei căsătorii, domnitorul s-a liniștit.

A fost o dragoste atât de mare, încât Ștefan a ridicat biserici și mănăstiri, care s-o cinstească pe Voichița. Mănăstirea Voroneț, Dorohoi și multe altele. După moartea lui Ștefan, Voichița a mai trăit șapte ani.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1156 articole »
 
VOICHIȚA IUBIRE ȘTEFAN
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu