× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Manuscrisul Voynich – “cel mai misterios manuscris din lume!”

Internet • Enigme • Vali - 1116 articole • 1842 vizualizari • acum 7 ani: 30-09-2015, 11:00:28 ★★★★★
 

Are 240 de pagini, este scris într-o limbă complet necunoscută, conține desene colorate ale unor diagrame ciudate, la care se alătură semne zodiacale complexe şi plante bizare ce nu par să semene cu niciuna din speciile cunoscute de pe pământ. Ce reprezintă și de unde provine „Manuscrisul Voynich”?

După o analiză cu carbon, s-a ajuns la concluzia că aceste pagini au fost scrise între anii 1404 şi 1438.

Numele cărții provine de la librarul anticar american, de origine poloneză, Wilfrid M. Voynich, care l-a achiziționat în 1912.

„Polonezul, stabilit la Londra, finanța grupările antițariste din țara sa natală, iar vânzarea documentului ar fi constituit o sursă importantă de venit. Cu toate acestea, nici Wilfried și nici soția sa, nu vor vinde documentul până în ceasul morții, această sarcină revenind Annei Nill, amanta si secretara lui Voynich, cea care, in necunoștință de cauza, va încasa numai 25.000 de dolari. Ca un amănunt, manuscrisul este asigurat astăzi contra sumei de un milion de dolari.


Nimeni nu a reușit să descifreze, până în prezent, limba în care a fost scris, sau să găsească indicii despre originea, autorul și imaginile redate în manuscris. De aici și teoriile că ar fi un manual pentru alchimiști, sau poate un  document creat pentru a reprezenta o farmacopee.

Documentul se află în prezent în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969).

Nu mai puțin curios este și documentul descoperit între paginile sale, „o scrisoare datată ‘Praga 19 august 1666′, scrisă de un anume Joannes Marcus Marci și adresată lui Athanasius Kircher, ilustru gânditor și lingvist al vremii, unul dintre primii cercetători care încercase, printre altele, descifrarea hieroglifelor egiptene. Marci susținea că documentul ar fi aparținut regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552–1612), care îl achiziționase în schimbul sumei imense de 600 de ducați (aproximativ 60.000 de euro la ora actuală), în speranța că ar conține dezlegarea misterului transformării plumbului, sau a oricărui alt metal, în aur. Scrisoarea mai menționează și că manuscrisul ar fi putut fi opera lui Roger Bacon, renumitul filozof si alchimist englez din secolul al XIII-lea, una dintre puținele persoane din Europa acelor vremuri care ar fi avut cunoștințele necesare creării unei asemenea opere cu caracter artistic.” (wikipedia)

surse: livescience.com, wikipedia

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Manuscrisul Voynich Cel Misterios Manuscris Lume
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu