MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Joe Biden se întâlnește miercuri cu Xi Jinping, la San Francisco

Europa Liberă • Desteptarea • Valentin - 12785 articole • 167 vizualizari • acum 4 luni: 12-11-2023, 00:01:00 ★★
 

Întâlnirea din 15 noiembrie va fi a doua lor întâlnire față în față din timpul președinției lui Joe Biden și va avea loc în timpul summitului de cooperare economică Asia-Pacific, pe care SUA îl găzduiește la San Francisco în perioada 11-17 noiembrie.

Discuțiile vor fi extinse, au declarat oficialii americani, inclusiv războiul Israel-Hamas, Taiwan, războiul din Ucraina și interferențele electorale.

Întâlnirea președinților chinez și american vie pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două țări. Statele Unite au acuzat China că a trimis un balon spion în spațiul său aerian. Un avion de război american l-a doborât în largul coastei Carolinei de Sud.

A existat, de asemenea, o vizită în Taiwan anul trecut a președintelui de atunci, Nancy Pelosi, care a făcut China să întrerupă comunicarea dintre armatele celor două țări.

Taiwanul va fi probabil în fruntea listei de subiecte pe care China va dori să le discute.
Xi ar putea cere asigurări suplimentare că SUA nu sprijină independența Taiwanului.

În același timp, observatorii se așteaptă ca Joe Biden să sublinieze îngrijorările americane cu privire la activitățile militare ale Beijingului în jurul Taiwanului, potrivit unui înalt oficial de la Washington.

Vor exista, de asemenea, discuții despre restricțiile SUA asupra exporturilor de tehnologie către China.

În afară de aceste dezacorduri de bază privind comerțul și concurența, Joe Biden îi va solicita lui Xi Jinping să convingă Iranul să nu escaladeze violențele din Orientul Mijlociu, ca răspuns la războiul Israel-Hamas.

Analiștii estimează că summitul ar putea duce la unele realizări modeste, eventual în ceea ce privește restabilirea comunicațiilor militare și restricționarea fluxului de fentanil fabricat în China. Niciuna dintre părți nu se așteaptă la progrese semnificative, care să reseteze relația bilaterală.

Chinezii dau vina pe Washington pentru deteriorarea relațiilor. Xi a clarificat acest lucru în martie, când a acuzat SUA că „încercuiesc, limitează și suprimă China”, a declarat Jude Blanchett de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, citat de BBC.

Beijingul vrea să știe „că SUA nu caută să schimbe sistemul Chinei, nu caută un nou Război Rece, nu sprijină independența Taiwanului și nu are intenția de a căuta decuplarea de China”, s spus ambasadorul Chinei în SUA.

De cealaltă parte, administrația Biden spune că încearcă să contracareze comportamentul agresiv al Chinei care încalcă normele internaționale în paralel cu eforturile de a reduce tensiunile generate de presupusul balon de spionaj al Chinei.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Europa Liberă » Articole Europa Liberă » Desteptarea » Valentin - 12785 articole »
 
întâlnește Miercuri Jinping Francisco
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu