MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Joe Biden îl numește „dictator” pe Xi Jinping, imediat după întâlnirea bilaterală. China: declarația e „extrem de greșită”

Europa Liberă • Desteptarea • Valentin - 12785 articole • 419 vizualizari • acum 4 luni: 16-11-2023, 12:00:54 ★★★★
 

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut o conferință de presă singur după patru ore de discuții cu omologul său Xi Jinping. La finalul discuției cu jurnaliștii el a fost întrebat dacă mai este de părere că președintele chinez este un dictator, așa cum a spus în iunie, transmite Reuters.

„Este un dictator în sensul că este un om care conduce o țară comunistă care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a răspuns Joe Biden.

Ca răspuns, ministerul de Externe al Chinei a declarat că „se opune cu fermitate” remarcilor, fără a-l menționa explicit pe președintele SUA.

„Această declarație este extrem de greșită și o manipulare politică iresponsabilă”, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

Când Joe Biden a făcut o referire similară în iunie, China a numit remarcile absurde și o provocare. Dar disputa nu a împiedicat cele două părți să poarte discuții ample menite să îmbunătățească relațiile tensionate, care au culminat cu întâlnirea de miercuri.

>Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit să deschidă o linie telefonică prezidențială.

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit miercuri să deschidă o linie telefonică prezidențială. De asemenea, cele două guverne intenționează să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022.

Casa Albă a declarat că Joe Biden a pus în discuție toate domeniile în care Washingtonul are îngrijorări în relația cu Beijingul: cetățenii americani reținuți, drepturile omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong, activitățile agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Președinții celor două state au convenit că China va opri exportul de articole legate de producția de fentanil opioid, o cauză principală a supradozelor de droguri în Statele Unite.

Acordul „va salva vieți”, a spus președintele american, adăugând că apreciază „angajamentul” omologului chinez în această chestiune.

Conform acordului, China va ataca direct anumite companii chimice care produc precursori de fentanil, a declarat reporterilor un oficial american de rang înalt.

>Discuțiile directe dintre Joe Biden și Xi Jinping au durat peste 4 ore și au abordat cele mai importante teme din relația bilaterală.


Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să reunească experți pentru a discuta despre riscurile inteligenței artificiale.

Un oficial american a descris un schimb de replici între liderii american și chinez legat de la Taiwan, insula pe care China o revendică ca teritoriu al său. Preferința Chinei este pentru reunificarea pașnică cu insula Taiwan, i-ar fi spus Xi Jinping lui Joe Biden, dar președintele chinez ar fi discutat inclusiv despre condițiile în care China ar fi nevoită să folosească forța.

Joe Biden a spus că a subliniat nevoia de pace și stabilitate în Strâmtoarea Taiwan.

Oficialul american a declarat că președintele SUA a susținut menținerea status quo-ului și respectarea de către China a procesului electoral din Taiwan.

Xi Jinping a cerut SUA, la rândul lui, să nu mai trimită arme în Taiwan și să sprijine „reunificarea” pașnică a Chinei cu Taiwanul, a relatat presa de stat chineză.

Joe Biden a spus că i-a cerut lui Xi Jinping să-și folosească influența asupra Iranului pentru a îndemna Teheranul să nu lanseze atacuri proxy asupra țintelor americane din Orientul Mijlociu, în timp ce conflictul Israel-Hamas continuă în Gaza.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Europa Liberă » Articole Europa Liberă » Desteptarea » Valentin - 12785 articole »
 
Numește Dictator Jinping Imediat întâlnirea Bilaterală China Declarația Extrem Greșită
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu