MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Istoria fascinantă a civilizației, cine au fost primii: ai fi surprins de unde ne tragem toți

Playtech • Stiinta • Valentin - 16800 articole • 2137 vizualizari • acum 2 ani: 13-09-2022, 00:00:39 ★★★★★
 

Atunci când ne gândim la istoria civilizației, mulți tindem să ne gândim la cea prezentată în Biblie. Cercetătorii sunt însă de altă părere, venind cu noi detalii despre parcursul omului de-a lungul anilor.

Nenumărate civilizații s-au ridicat și au căzut de-a lungul mileniilor, însă atunci când vine vorba despre cea mai veche, trăim un moment de confuzie. Dacă erai întrebat în urmă cu trei decenii despre acest lucru, răspundul era unul simplu.

În jurul anului 4000 î.Hr., cea mai timpurie fază a culturii sumeriene a apărut ca cea mai veche civilizație din regiunea Mesopotamia, în ceea ce acum este în mare parte Irak. Sumerienii sunt numiți după orașul antic Sumer, care se afla la câțiva kilometri la sud de orașul modern Kut, în estul Irakului.

Arheologii numesc cea mai timpurie fază sumeriană perioada Uruk, după orașul la fel de vechi Uruk, la aproximativ 80 de kilometri spre sud-vest, unde au fost găsite multe dintre cele mai vechi artefacte sumeriene. Cu toate acestea, dovezile descoperite în ultimele decenii indică faptul că sumerienii au câțiva pretendenți, inclusiv Egiptul antic, pentru titlul de „cea mai veche civilizație”.

Definiția a ceea ce face o civilizație este vagă, dar, în general, o cultură trebuie să atingă mai multe semne distinctive, în special urbanismul, irigații și scrisul, iar sumerienii le aveau pe toate trei. După aproximativ 2000 î.Hr., civilizația sumeriană a condus direct la civilizația babiloniană din Mesopotamia, căreia i se atribuie descoperirea adevărurilor matematice precum trigonometria și numerele prime, pătrate și cubice, concepte dezvoltate în continuare de grecii antici mai mult de 1.000 de ani mai târziu.

Este posibil ca sumerienii să fi inventat religia, de asemenea, construind temple falnice numite zigurate în orașele lor și stabilind caste de preoți dedicate venerării unor divinități specifice, potrivit istoricului american Samuel Noah Kramer.

Care zeu era cel mai puternic din vastul panteon sumerian depindea de loc și timp: zeul cerului Anu, de exemplu, era popular la începutul Uruk, în timp ce zeul furtunii Enlil era venerat în Sumer. Inanna, „Regina Raiului” poate să fi fost inițial o zeiță a fertilității în Uruk. Cultul ei s-a răspândit în alte orașe mesopotamiene, unde era cunoscută sub numele de Ishtar și poate să fi influențat zeițele civilizațiilor ulterioare, precum Astarte printre hitiți și Afrodita printre eleni.

Istoria civilizației s-ar putea schimba față de cum o cunoaștem în prezent

O poveste foarte asemănătoare cu cea a lui Noe din Biblia ebraică, care a construit un chivot aprovizionat cu animale pentru a-și păstra familia în timpul unui mare potop cauzat de mânia divină, este relatată în Epopeea lui Ghilgameș. Arheologii cred că a fost inițial o poveste sumeriană din aproximativ 2150 î.Hr., cu secole înainte de a fi scrisă versiunea ebraică.

Unii savanți susțin că alte civilizații pot fi la fel de vechi sau chiar mai vechi decât cea a sumerienilor. Decenii de război și tulburări în Irak au însemnat că arheologii nu au putut accesa multe situri din Mesopotamia, dar egiptologii au continuat să sape.

Rezultatul constă în faptul că arheologii din Egipt au descoperit acum scrieri la fel ca cele mai vechi scrieri din Sumer, ceea ce sugerează că cea mai veche fază a civilizației egiptene antice a apărut aproximativ în același timp cu cea mai timpurie fază a sumerianului, civilizație apărută în aproximativ 4000 i.Hr.

O altă posibilitate este civilizația din Valea Indusului, care a apărut în părți din ceea ce este acum Afganistan, Pakistan și nord-vestul Indiei și datează din cel puțin 3300 î.Hr., conform celor mai vechi artefacte găsite acolo. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că ar putea găsi lucruri și mai vechi în Valea Indusului.

O ipoteză este reprezentată de comerțul timpuriu de-a lungul marginilor Oceanului Indian care a ajutat aceste civilizații timpurii: egipteanul de lângă Marea Roșie, sumerianul de la capătul de nord al Golfului Persic și civilizația din Valea Indusului mai la est, să se dezvolte din oamenii pre-civilizați. care au trăit acolo înaintea lor, aducându-le resurse și idei de mai departe.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 16800 articole »
 
Istoria Fascinantă Civilizației Primii Surprins Tragem
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu