MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Greenpeace continuă campania împotriva Neptun Deep și dă în judecată Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”

Investigatoria • Desteptarea • Valentin - 14923 articole • 79 vizualizari • acum 4 saptamani: 16-04-2024, 12:01:10 ★
 

Greenpeace România a anunţat că a dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru ca aceste instituţii să comunice substanţele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep.

Proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep este operat de OMV Petrom și compania de stat Romgaz.

Organizația de mediu susține că cele două instituții refuză să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizează aspecte de mediu. „Refuzul instituțiilor contravine prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, se arată într-un comunicat de presă emis luni. 

Mai mult, potrivit activiștilor de mediu, ABADL a emis Decizia nr 10847/13.06.2023 prin care a stabilit că nu este necesară elaborarea studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) pentru proiectul Neptun Deep.  “Însă, ABADL precizează că beneficiarul proiectului trebuie să efectueze o serie de  teste de toxicitate cronică prin care sa demonstreze că valorile limită maxime admisibile stabilitate la deversarea în mediul marin prezintă un impact redus asupra ecosistemului acvatic marin. Aceste teste au fost realizate de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa”, a menţionat sursa citată. 

Greenpeace România a contestat deja în instanță PUZ-ul proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, activiștii ONG-ului au protestat la sfârșitul lunii martie în fața sediului central al OMV Petrom, cu mesaje precum „Stop Neptun Deep” și „Nu distrugeți Marea Neagră”. Activiștii au solicitat companiei accesul public la toate documentele supuse consultării publice pentru avizarea de mediu a proiectului.

În luna iunie a anului trecut, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de exploatare a zăcămintelor de mare adâncime de gaze din Marea Neagră, comunicând faptul că Neptun Deep va furniza un volum total de aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze. Producția este estimată să înceapă în 2027 – producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual, timp de circa 10 ani. De asemenea, pentru devoltarea proiectului, sunt planificate investiții de până la 4 miliarde de euro. 

Greenpeace a început campania împotriva proiectului atunci când cele două companii au anunțat decizia finală de investiție.

The post Greenpeace continuă campania împotriva Neptun Deep și dă în judecată Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” appeared first on Investigatoria.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Investigatoria » Articole Investigatoria » Desteptarea » Valentin - 14923 articole »
 
Greenpeace Continuă Campania împotriva Neptun Judecată Administrația Bazinală Dobrogea Litoral Institutul Național Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu