Web Analytics

Geoglifele din stepa Kazahstanului

NASA a fotografiat geoglifele imense din stepele Kazahstanului – modele geometrice marcate pe sol, a căror vârstă se presupune a fi de peste 8.000 de ani.Ca şi celebrele Linii Nazca din Peru, geoglifele din Kazahstan pot fi observate doar de sus, din cer. Ele se află în stepă, zonă despădurită şi izolată din ţară şi se prezintă sub forme variate: pătrate, cruci, cercuri etc. Potrivit studiilor elaborate de Universitatea din Vilnius (Lituania) şi cea din Kostanay (Kazahstan), structurile sunt alcătuite din mici movile de pământ şi lemn cu diametrul între 90 şi 400 de metri.

Săpăturile arheologice au descoperit resturi de structuri şi vetre, dar de către cine au fost construite şi în ce scop, rămâne un mister. Cercetatorii sugereaza ca geoglifele au fost realizate pentru a urmări mișcarea soarelui pe cer în timpul zilei. Potrivit acestora, modelele ar putea fi creatia culturii neolitice Mahandjar care a ...
... trăit pe teritoriul Torgai în urma cu 8-10 mii de ani.

Doar mărimea lor sugerează o cultură cu o ierarhie bine stabilită şi o forţă de muncă numeroasă.Geoglifele ocupă o suprafață care poate fi comparata cu mai multe terenuri de fotbal. Ele sunt create din complexurii de șanțuri, movile și valuri. Cele mai mari geoglife reprezinta o cruce si zvastica cu trei colțuri rasucite impotriva acelor ceasului.
articole asemanatoare
Nu am gasit articole asemanatoare
Comentarii
Acest articol nu are niciun comentariu
adauga comentariu
bifeaza casuta antispam