MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Florin Cîțu, la DNA, în dosarul vaccinurilor: „Tot ce am făcut atunci a fost conform legii”

Europa Liberă • Desteptarea • Valentin - 12785 articole • 209 vizualizari • acum 3 luni: 06-12-2023, 12:00:53 ★★
 

La ieșirea de la DNA, Florin Cîțu, a declarat că nu poate da detalii din dosar, fiind vorba despre o anchetă în curs. El a precizat că nu a încălcat nicio lege în momentul în care a aprobat cumpărarea de vaccinuri.

„Tot ce am făcut atunci, am făcut conform legii”, a afirmat Florin Cîțu.

Fostul premier este acuzat de procurori că ar fi aprobat cumpărarea nejustificată a 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în condițiile în care Guvernul cumpărase deja 37 de milioane de doze, suficiente pentru a susține campania de vaccinare națională.

În prezent senator, Florin Cîţu a rămas fără imunitate parlamentară, în urma deciziei Senatului din 29 noiembrie.

Procurorii susțin că milioanele de vaccinuri suplimentare, Pfizer și Moderna, ar fi fost cumpărate ilegal și fără analize care să arate că o nouă achiziție este necesară.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe foştii miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. În cazul lor, președintele României a încuviințat începerea urmăririi penale.

Acuzațiile aduse celor trei sunt de abuz în serviciu și complicitate, plus prejudicierea bugetului statului cu 1 miliard de euro.

România a fost printre primele țări în care vaccinurile au fost accesibile - se întâmpla grație unui acord încheiat de Comisia Europeană cu producătorul Pfizer, primul care a avut un vaccin aprobat în Uniunea Europeană, pe 21 decembrie 2020.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost autoritatea care a fost însărcinată să organizeze și să coordoneze activitatea de vaccinare.

Comitetul era definit ca organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Componența acestui comitet nu a fost făcută publică niciodată.

Procurorii susțin că achizițiile de vaccin aprobate de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă s-au făcut fără a ține cont de nevoile reale. Astfel:

  • Vlad Vasile Voiculescu e acuzat de procurori că ar fi semnat pentru achiziționarea a 14.445.798 doze de vaccin Pfizer și Moderna.
  • Ioana Mihăilă e acuzată că ar fi semnat pentru achiziționarea a 34.099.623 doze Pfizer.
  • Florin Cîțu e acuzat că fi aprobat achizițiile pentru 2022-2023.
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Europa Liberă » Articole Europa Liberă » Desteptarea » Valentin - 12785 articole »
 
Florin Cîțu Dosarul Vaccinurilor Tot Făcut Atunci Conform Legii
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu