× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei, primul biolog din lume care a studiat viața în Antarctica

Internet • Enigme • Vali - 1116 articole • 7629 vizualizari • acum 7 ani: 22-12-2015, 10:00:24 ★★★★★
 

Emil Racoviță a explorat 1.200 de peşteri în Europa şi Africa, a strâns o colecţie de 5.000 de animale subterane şi a publicat peste 66 de lucrări despre fauna subterană. Este întemeietorul biospeologiei și primul biolog din lume care a studiat viața unor animale și păsări din Antarctica.

S-a născut la Iași la 15 noiembrie 1868 într-o familie înstărită. Și-a petrecut copilăria la moșia familiei, la Șurănești, Vaslui, urmând cursurile primare la școala la care i-a fost profesor scriitorul Ion Creangă. Liceul îl umrează la „Institutele Unite” apoi merge la „Facultatea de Drept” din Paris, încercând să-i facă pe plac tatălui său. În paralel merge la cursurile „Școlii de antropologie” după care se înscrie și la „Facultatea de Științe” din Universitatea Sorbona, Paris, de unde primește diploma în 1891. Își dă doctoratul în 1896 cu subiectul „Le lobe céphalique et l’encéphale des annélides polychètes”. În tot acest timp lucrează la stația de biologie marină de la Banyuls-sur-Mer, unde efectuează scufundări la adâncimea de 10 m, pentru a studia viața subacvatică

Expediția antarctică belgiană

La 25 de ani este ales membru al “Societății zoologice” din Franța. Participă ca naturalist la Expediția antarctică belgiană între anii 1897-1899, la bordul navei Belgica. Efectuează cercetări complexe asupra florei și faunei în Chile, pe țărmurile strâmtorii Magellan și mai ales în zona strâmtorii “Belgica” denumită dupa numele vasului pe care se afla, denumire dată ca urmare a faptului că pentru un an, din martie 1898 până în februarie 1899, vasul expediției a fost blocat în gheață și strâmtoarea mai sus menționată. Cu această ocazie studiază fauna și flora din zonă. “Materialul adunat a constituit obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentând o contribuție științifică mai mare decât a tuturor expedițiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul român a înteprins un studiu aprofundat asupra vieții balenelor, pinguinilor și a unor păsări antarctice, care i-a adus o reputație bine meritată.” (wikipedia).

În timpul acestei expediții, Emil Racoviță a descoperit balena cu cioc.

nava Belgica

Se reîntoarce în țară și în 1920 devine profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, unde a înființat primul institut de biospeologie din lume. A deținut și următoarele funcții:
Senator, reprezentat al Universității din Cluj 1922-1926
Rector al Universității din Cluj 1929-1930
Președinte al Academiei Române de Științe 1926 – 1929
Director al Institutului de Speologie 1920 – 1947
Membru al mai multor asociații științifice

Savantul și marele explorator român s-a stins din viață la data de 17 noiembrie 1947 la Cluj.

Emil Racoviţă la microscop în laboratorul navei „Belgica”

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: Institutul de Speologie Emil Racovita, THE EXPLORER-Documentary

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Racoviță Fondatorul Biospeologiei Primul Biolog Studiat Viața Antarctica
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu