MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Descoperirea unui „miracol”: cercetatorii aproape de misterul mormântului Cleopatrei

Playtech • Stiinta • Valentin - 14428 articole • 98 vizualizari • acum 3 luni: 28-01-2024, 12:00:24 ★
 

Sub ruinele unui templu din orașul antic Taposiris Magna, lumea arheologică este martora unei descoperiri remarcabile. Un vast tunel, întinzându-se pe mai mult de un kilometru prin piatră de nisip și situat la 13 metri sub suprafață, a fost dezvăluit, câștigându-și supranumele de „miracol geometric”.

O descoperire uimitoare, un tunel plin de mister

Sub conducerea lui Kathleen Martinez de la Universitatea Santo Domingo și a echipei sale, săpăturile au scos la iveală un tunel înalt de 2 metri, care se întinde pe o lungime impresionantă de 1.305 metri. Această realizare arhitecturală poartă o asemănare izbitoare cu anticul Tunel al lui Eupalinos de pe insula grecească Samos, un acveduct din secolul al VI-lea î.Hr., celebrat pentru proeza sa inginerească. Totuși, funcția tunelului din Taposiris Magna rămâne învăluită în mister, cu porțiuni din lungimea sa actualmente submersate în apă.

Legături cu trecutul

Martinez, care a dedicat peste un deceniu descoperirilor din Taposiris Magna, în speranța de a localiza mormântul Cleopatrei, consideră acest tunel ca fiind o pistă semnificativă. Descoperirea nu doar subliniază sofisticarea tehnică a ingineriei antice egiptene, dar deschide și noi căi în căutarea locului de odihnă final al uneia dintre cele mai enigmatice figuri istorice.

Vezi și: A fost descoperit mirosul parfumului Cleopatrei: cum au reușit oamenii de știință asta

Context istoric

Fondat în jurul anului 280 î.Hr. de Ptolemeu al II-lea, Taposiris Magna este încărcat de semnificație istorică și culturală, fiind strâns legat de moștenirea Cleopatrei și de cultul zeilor Osiris și Isis. Artefactele descoperite la fața locului, inclusiv figurine și monede decorate cu imaginile Cleopatrei și ale lui Alexandru cel Mare, evidențiază importanța templului ca centru religios și politic.

Tunelul seamănă cu un altul, mai vechi, din Grecia antică, care era folosit pentru transportul apei (Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților)

Perspective de viitor

Descoperirea pregătește terenul pentru explorări ulterioare, în special în Marea Mediterană învecinată, unde cutremurele trecute au remodelat peisajul. Cu o istorie a tunelurilor ce conectează zona cu corpuri de apă îndepărtate, ultima găsire promite să dezvăluie alte secrete ale lumii antice, deschizând potențial calea către descoperiri revoluționare în înțelegerea erei Cleopatrei.

Această descoperire nu doar evidențiază ingeniozitatea tehnicilor de construcție antice, dar și reînvigorează căutarea unuia dintre cele mai persistente mistere ale istoriei – locul de odihnă final al Cleopatrei VII. Pe măsură ce explorarea continuă, comunitatea arheologică așteaptă cu nerăbdare ce alte secrete ar putea fi scoase la lumină din nisipurile Taposiris Magna.

Vezi și: Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute personalități istorice: Ce au descoperit oamenii de știință

Tunelul a fost cioplit direct din inima stâncii egiptene. De asemenea, au fost găsite capete din alabastru la locul templului (Foto: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților)

Cleopatra: Ultimul Faraon al Egiptului Antic

Civilizația Egiptului Antic, cu o istorie ce se întinde pe milenii, a fost martora unei perioade de strălucire și declin sub dinastia Ptolemeică. Cleopatra VII, cunoscută pentru frumusețea, inteligența și capacitatea ei politică, a încercat să restabilească gloria Egiptului în fața expansiunii romane. Relațiile ei cu Iulius Cezar și Marc Antoniu nu doar că au influențat soarta Egiptului, dar și-au pus amprenta asupra istoriei Romei și a lumii mediteraneene.

Elizabeth Taylor in rolul Cleopatrei – 1963

Moartea Cleopatrei în 30 î.Hr. a însemnat sfârșitul unei ere și începutul guvernării romane asupra Egiptului. Totuși, legenda sa continuă să trăiască, simbolizând demnitatea, independența și puterea femeii într-o lume dominată de bărbați. Descoperirile arheologice, precum cea de la Taposiris Magna, ne aduc mai aproape de înțelegerea complexității și frumuseții lumii în care a trăit Cleopatra, oferindu-ne noi perspective asupra civilizației care a fascinat omenirea de-a lungul istoriei.

Vezi și: Netflix reaprinde controversa asupra identității Cleopatrei: ce scandal a iscat cea mai emblematică figură feminină din istorie

Descoperirea tunelului din Taposiris Magna nu este doar o fereastră spre trecutul glorios al Egiptului, ci și un pas înainte în demistificarea uneia dintre cele mai captivante figuri istorice: Cleopatra. Pe măsură ce arheologii continuă să sape mai adânc, lumea așteaptă cu nerăbdare să descopere mai multe despre ultima regină a Egiptului și epoca în care a trăit.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 14428 articole »
 
Descoperirea Miracol Cercetatorii Aproape Misterul Mormântului Cleopatrei
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu