MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

De ce se înmulțesc nașterile de gemeni în lume? Cercetătorii au studiat fenomenul și au găsit explicații

Atlas Geografic • Enigme • Valentin - 14507 articole • 966 vizualizari • acum 5 luni: 22-11-2023, 00:00:37 ★★★★★
 

Numărul nașterilor de gemeni este în creștere în lume, iar niciodată nu au existat atât de mulți frați gemeni ca acum. Așa a constatat o nouă cercetare publicată în revista științifică Human Reproduction.

De ce se nasc mai mulți gemeni?

Din anii ’80 și până în prezent, rata globală a acestui tip de naștere a crescut constant. Acest lucru se traduce prin faptul că aproximativ 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an, ceea ce reprezintă o creștere importantă față de cele 1,1 milioane născute la începutul anilor 1980.

Datele au fost colectate de cercetătorii de la Universitatea Oxford, Anglia, și au fost analizate pentru 165 de țări în perioada cuprinsă între 1980 și 2015.

Potrivit echipei de cercetare, există o serie de factori care explică această creștere, principalul fiind o creștere a utilizării tehnicilor de reproducere asistată medical, cum ar fi fertilizarea in vitro. În cadrul acestei proceduri, ovulele sunt fertilizate în laborator și apoi introduse în uterul femeii, unde embrionul se poate dezvolta. Este obișnuit să se folosească mai multe ovule pentru a maximiza șansele de succes, lucru ce poate favoriza și apariția gemenilor.

Un indiciu în acest sens este faptul că, practic, creșterea numărului de nașteri gemelare observată în întreaga lume corespunde doar gemenilor fraternali (numiți și dizigoți sau bivitelini). Aceștia provin din ovule diferite, fertilizate de spermatozoizi diferiți și care sunt diferiți din punct de vedere genetic și fenotipic (adică din punct de vedere al aspectului).

Rata de natalitate a gemenilor identici (monozigoți) a rămas cam la același nivel. Aceste „clone” naturale provin din același ovul, fertilizat de același spermatozoid, care se împarte apoi în doi embrioni.

Un alt factor care a influențat această creștere este progresul medicinei, care acum poate face față mult mai bine nașterilor gemelare decât în urmă cu câteva decenii. În trecut, aceste sarcini reprezentau un risc mai mare pentru mamă și copii decât în cazul sarcinilor cu un singur copil.

Faptul că, în medie, femeile au copii la o vârstă mai înaintată decât în deceniile anterioare poate avea, de asemenea, o influență. Femeile mai în vârstă sunt mai predispuse să elibereze mai mult de un ovul în timpul ciclului lor de reproducere.

În țările dezvoltate se înregistrează cele mai mari creșteri

Din punct de vedere geografic, cele mai multe creșteri ale nașterilor gemelare au fost înregistrate în țările dezvoltate. Aici se caută tot mai mult tehnici de reproducere asistată, iar femeile tind să devină mame la o vârstă mai înaintată.

În concluzie, creșterea numărului de gemeni poate fi pusă pe seama progresului medicinei și al tehnicilor de fertilizare en vitro. De asemenea, faptul că femeile devin mame la o vârstă mai înaintată favorizează apariția sarcinilor gemelare.

Distribuie acest articol:

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Valentin - 14507 articole »
 
înmulțesc Nașterile Gemeni Cercetătorii Studiat Fenomenul Găsit Explicații
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu