MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

De ce ne trezim mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?

Atlas Geografic • Enigme • Valentin - 14933 articole • 14 vizualizari • acum 2 saptamani: 02-05-2024, 12:00:32
 

Cu toții știm că, pe măsură ce îmbătrânim, odihna noastră devine din ce în ce mai superficială, iar bolile legate de somn devin tot mai frecvente. Cercetătorii au studiat acest fenomen și au venit cu răspunsuri.

De ce ne trezim mai devreme pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Specialiștii susțin că este o reacție aproape fiziologică. De exemplu, un bebeluș începe prin a dormi aproximativ 18 ore pe zi, ceea ce înseamnă că își petrece aproape întreaga zi dormind. Pe măsură ce creștem, pierdem ore de somn; copiii mici de grădiniță dorm în jur de nouă ore pe noapte și trag un pui de somn dimineața și altul după-amiaza. Aceste sesiuni de somn se diminuează odată cu trecerea anilor.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, dormim mai puține ore, dar somnul nostru este mai superficial. Somnul este format din mai multe faze: primele sunt fazele de somn superficial, numite N1 și N2, care apar la începutul somnului, când trecem de la starea de veghe la somnul propriu-zis. Apoi vine somnul profund, N3, care este adevăratul somn odihnitor, în care creierul nostru se reface. Aceste faze inițiale ale somnului superficial și profund se numesc non-REM, însă apoi vine faza REM în care, de obicei, visăm.

Odată cu înaintarea în vârstă, avem parte de mai mult somn superficial și mai puțin somn profund, iar acest lucru face să ne trezim mai devreme. Persoanele în vârstă au mai multe sesiuni de somn timpul zilei, de obicei trăgând un pui de somn după-amiaza. În plus, multe persoane în vârstă se culcă mai devreme, iar toate aceste obiceiuri fac ca oamenii de vârstă înaintată să se trezească mai devreme.

Un alt factor important este că, pe măsură ce îmbătrânim, ne reducem activitățile zilnice, ceea ce înseamnă că nevoia noastră de odihnă nocturnă scade. Cercetătorii spun că, odată cu înaintarea în vârstă, trecem de la un stil de viață activ la o rutină mult mai organizată în care, în general, ne respectăm mult mai mult orele de odihnă. Așadar, nu mai avem nevoie de perioade lungi de odihnă.

Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, avem parte și de probleme neplăcute legate de somn, cele mai frecvente fiind insomnia și apneea. Pentru a le evita, cercetătorii recomandă să rămânem activi din punct de vedere fizic chiar și la vârste înaintate.

Distribuie acest articol:

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Valentin - 14933 articole »
 
Trezim Devreme Măsură îmbătrânim
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu