× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

De ce îți amintești fețe, dar niciodată nume, când de fapt este invers

Playtech • Enigme • Vali - 1116 articole • 447 vizualizari • acum 3 ani: 24-11-2019, 17:35:01 ★★★★
 

Ți s-a întâmplat de multe ori să vezi o persoană și să nu-ți aduci aminte numele, când ești convins că o cunoști și că ați făcut cunoștință. În mod surprinzător însă, de fapt, uiți mai multe fețe decât nume, doar că îți vine greu să crezi.

În momentul în care te întâlnești cu mai multe persoane la o petrecere, de fiecare dată, fără excepție, faceți cunoștință. Din cinci persoane însă, poate îți amintești una, pentru că ai făcut o asociere ciudată, iar numele ei îți aduce aminte de un coleg din liceu. În momentul în care ai trecut de o sută de ori prin acest scenariu, tinzi să crezi că ai o abilitate deosebită în a reține fețe umane, dar aceasta nu este completată de performanța de a ține minte numele acelorași oameni.

Un nou studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din York își propune să te ajute să nu mai fii atât de critic cu tine în momentul în care uiți un nume la o petrecere. Conform unui comunicat de presă publicat de universitate, în momentul în care recunoști fața unei persoane, dar nu-ți aduce aminte numele, te bazezi pe o funcție a creierului intitulată recunoaștere pentru prima parte (vizuală) și reamintire pentru partea numele. În aparență, oamenii se pricep mai bine la recunoaștere, decât la reamintire.

Cu alte cuvinte, nu este deloc vina ta dacă nu ești sigur că numele unei colege este Anca sau Andra. Acum vine însă partea surprinzătoare a studiului. Înainte să-ți dai seama că nu-ți aminteși numele unei persoane, i-ai recunoscut fața. Dacă nu-i recunoști fața, nu-ți faci procese de conștiință, deoarece nu îți dai seama că te confrunți cu o problemă. Pare logic, nu? Dacă te așezi la coadă la o cafenea și în fața ta este o persoană cu care ai făcut cunoștință acum cinci ani, când nu-i recunoști fața, faptul că i-ai uitat numele este cea mai mică problemă a ta. Pur și simplu, nu-ți aduci aminte de el ca om și de faptul că ai interacționat vreodată.

În urma unui studiu foarte elaborat realizat pe tineri cu vârste de aproximativ 20 de ani, concluzia a fost clară. ”Studiul nostru sugerează că, deși mulți oameni nu sunt sunt foarte buni la a ține minte nume, este foarte probabil să fie mult mai slabi la a-și aminti fețe. Asta va surprinde mulți oameni pentru că vine în contradicție cu înțelegerea noastră intuitivă.”, a explicat Dr. Rob Jenkins, co-autorul studiului.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Amintești Fețe Niciodată Invers
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu