MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

De ce îmbătrânim? Care este cauza acestui proces?

Atlas Geografic • Enigme • Valentin - 14093 articole • 923 vizualizari • acum un an: 03-11-2022, 12:00:49 ★★★★★
 

V-ați întrebat vreodată de ce îmbătrânim? Dar de ce unii oameni îmbătrânesc mai repede, iar alții mai lent? Deși această întrebare a fost pusă încă din cele mai vechi timpuri, știința modernă pare să fi găsit răspunsul.

De ce îmbătrânim și cum putem amâna acest lucru

Mulți oameni consideră că îmbătrânirea este un proces normal, la fel ca și copilăria sau adolescența. Cu toate acestea, știința dezvăluie mult mai multe despre îmbătrânire. De exemplu, dacă vă uitați la graficul de risc pentru bolile cardiovasculare sau cancer, veți observa că riscul de a dezvolta aceste boli crește odată cu înaintarea în vârstă.

În prezent, există un consens tot mai mare în rândul oamenilor de știință care consideră că apariția acestor boli are drept cauză îmbătrânirea organismului. Dar, la urma urmei, care este legătura dintre bătrânețe și aceste boli?

Nu toți oamenii de știință sunt de acord cu anumite cauze ale îmbătrânirii. Unii dau vina pe sistemul imunitar, alții cred că motivul îmbătrânirii corpului nostru este deteriorarea celulară acumulată odată cu trecerea timpului.

Majoritatea oamenilor de știință susțin că îmbătrânirea organismului este legată de deteriorarea progresivă a celulelor. Cu cât o celulă se reproduce de mai multe ori, cu atât cresc șansele de erori în copierea materialului său genetic. Acest lucru crește probabilitatea ca noile celule să nu mai funcționeze corect. Pe măsură ce trec anii, mecanismele însărcinate cu corectarea acestor erori încetează să mai funcționeze.

O bunică împreună cu nepoata ei

Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că răspunsul la întrebarea „de ce îmbătrânim?”, nu se află în celule, ci în sistemul imunitar. Ei sugerează că îmbătrânirea este o consecință a sistemului nostru imunitar, „care este programat” să-și scadă eficacitatea în timp, rezultând o slăbire a mecanismului de apărare al organismului și șanse crescute de a dezvolta diverse boli.

Altfel spus, susținătorii acestei teorii notează că, pe măsură ce trec anii, anticorpii din organism își pierd eficacitatea, reducând astfel nivelul general de protecție împotriva diferitelor boli cărora organismul le putea face față cu ușurință până în acel moment. Acest lucru afectează și celulele, iar în cele din urmă provoacă moartea.

Putem amâna bătrânețea?

În timp ce vârsta cronologică este determinată de numărul de ani din viața noastră, vârsta biologică este determinată de alți indicatori, cum ar fi elasticitatea pielii, densitatea osoasă, calitatea vederii sau greutatea corporală. Condițiile în care trăim fac uneori ca vârsta biologică să fie mai mare decât cea cronologică și invers.

Putem amâna îmbătrânirea – trebuie să urmăm sfaturile specialiștilor, dar trebuie ținut cont că vârsta biologică depinde și de genetică. Astfel, principalele recomandări sunt să facem multă mișcare, să avem o dietă echilibrată și să fim mai puțin stresați.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Valentin - 14093 articole »
 
îmbătrânim Acestui Proces
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu