× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

De ce cuvântul “mamă” sună la fel în aproape toate limbile?

Atlas Geografic • Enigme • Vali - 1153 articole • 1383 vizualizari • acum 2 ani: 29-05-2020, 21:18:34 ★★★★★
 

Studiind limbile străine sau uitându-ne la cultura mondială (literatură, cinematografie), se poate observa că în multe limbi cuvântul „mamă” sună similar. Acesta este un fenomen interesant în lingvistică, care are mai multe teorii.

Originea comună a cuvintelor „mamă”, „frate”, precum și a altor grade de rudenie, s-ar află în limba proto-indo-europeană.

Cercetătorii susțin că această limbă era vorbită în jurul anului 5 000 î.Hr. Mai târziu au apărut dialecte, care au devenit baza majorității limbilor folosite în lumea modernă.

Treptat, cuvintele din aceste limbi s-au schimbat, dar există încă o similitudine vizibilă între ele. De exemplu, în limbile indo-europene, cuvântul „mamă” este întâlnit în următoarea formă:

Română – mamă
Italiană – madre;
Spaniolă – madre;
Engleză – mother
Armeană – մայր [mayr];

și așa mai departe. În limbile grupului non-indo-european, acest cuvânt sună diferit, deși uneori apar asemănări. De exemplu, „mama” în chineză este „Mǔqīn”, iar în tailandeză „Mæ̀”.

Limba proto-indo-europeană este o limbă străveche, care este parțial cunoscută de lingviști.

Nu se știe exact unde locuiau vorbitorii nativi ai acestei limbi. Opinia cea mai comună este că locul se afla pe stepa Mării Negre și regiunea Volga.

Familia limbilor indo-europene. Foto: uottawa.ca

Conform unei alte teorii, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza originii generale a cuvintelor, ci din ușurința de a pronunța sunetele care sunt folosite în aceste cuvinte.

Conform studiilor, unui copil care abia învață să vorbească îi este cel mai ușor de pronunțat sunete ca [a], [b], [n] și [m]. Astfel de sunete sunt disponibile în aproape toate limbile. Prin urmare, copiii le pronunță mai întâi.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Vali - 1153 articole »
 
Cuvântul Mamă Aproape Limbile
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu