× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Cubul Rubik: Curioasa origine a unei invenții geniale

Incredibilia • Enigme • Vali - 1116 articole • 9 vizualizari • acum 2 saptamani: 11-09-2022, 12:01:03
 

Ai rezolvat vreodată cubul Rubik? Acest cub colorat este unul dintre jocurile care a testat și încă testează mințile a mii de jucători din întreaga lume, un obiect cu care mulți oameni au petrecut ore în șir de distracție… sau de disperare.

Cu peste 43 trilioane de configurații posibile, cubul Rubik, cunoscut și sub numele de „cubul magic”, este cel mai faimos puzzle din toate timpurile.

Imagine a unui cub Rubik. Foto: Cordon Press

Așa că nu este de mirare că toți cei care încearcă să-l rezolve (mulți în timp ce fac exerciții fizice, alții chiar folosindu-se de picioare și în timp record) se simt pe deplin satisfăcuți atunci când reușesc să lase fiecare dintre fețele sale în aceeași culoare, ceea ce ar trebui să fie rezultatul final.

Cine a inventat cubul Rubik?

Născut la 13 iulie 1944, Erno Rubik, creatorul „cubului magic”, este fiul unui inginer aeronautic. Erno își admiră foarte mult tatăl, spunând că a învățat de la el „multe despre muncă, în sensul că este un proces de creație care are un scop și un rezultat pozitiv.”

„Atât la figurat, cât și la propriu, tatăl meu a fost o persoană care putea muta munții din loc. Nimic nu-l împiedica să facă ceea ce hotăra, chiar cu propriile lui mâini, dacă era necesar. Nicio lucrare nu era prea grea pentru el”, a relatat Rubik într-unul dintre numeroasele interviuri acordate presei de-a lungul anilor.

Erno Rubik. Foto: Wikimedia

Rubik a studiat sculptura la Universitatea Tehnică din Budapesta și arhitectura la Academia de Arte Aplicate și Design din capitala ungară.

Una dintre îndeletnicirile preferate ale tânărului Erno era construirea de modele geometrice. Datorită acestui fapt, în 1974, în calitate de profesor de arhitectură la Facultatea de Arte Aplicate din Budapesta, a conceput un cub alcătuit din 27 de blocuri de lemn, pentru a-și învăța studenții câteva concepte de spațiu și geometrie tridimensională.

Pentru a-și construi cubul, Rubik a legat blocurile de lemn de benzi de cauciuc, astfel încât acestea să se poată mișca fără ca întreaga structură să se destrame.

Ștampila comemorativă a campionatului mondial de cuburi Rubik din 1982 de la Budapesta. Foto: iStock

În cele din urmă, elasticele s-au rupt și Rubik și-a dat seama ce combinații reușise să facă. Următorul pas a fost acela de a plasa hârtie lipicioasă de culori diferite pe fiecare dintre cele șase laturi ale cubului și de a-l roti din nou.

Rubik a fost încântat de varietatea mare de combinații de culori care au rezultat, dar a văzut, de asemenea, că nu era posibil să se revină la designul original.

Probleme în spatele Cortinei de Fier

După ce a solicitat un brevet pentru invenția sa, Rubik și-a dus ideea la o cooperativă de fabricare a jucăriilor din Budapesta. Astfel, cubul a început să fie fabricat la scară mică.

La sfârșitul anului 1977, Rubik a propus producția cubului său companiei de stat Konsumex din Ungaria, în încercarea de a-și vinde proiectul în Occident. Oficialii companiei i-au spus că noua „jucărie” nu a stârnit niciun interes la târgurile internaționale.

În realitate, însă, cubul nu a fost niciodată expus, deoarece fusese uitat pe un raft. Într-adevăr, producerea de jucării de înaltă calitate în spatele Cortinei de Fier la acea vreme era o sarcină dificilă.

„Țara nu avea o afinitate deosebită pentru producția de jucării”, a declarat Rubik mai târziu într-un interviu acordat revistei Undark.

Norocul avea să se alieze în cele din urmă cu Rubik atunci când inventatorul l-a întâlnit pe Tibor Laczi, un maghiar care lucra ca agent de vânzări pentru o companie austriacă de calculatoare.

Imagine computerizată a cubului Rubik cu diferite cuburi dezasamblate. Foto: PD

Laczi și-a amintit cum s-au cunoscut:

„Când Rubik a intrat prima dată în cameră, mi-a venit să îi dau niște bani, părea un cerșetor. Era îmbrăcat groaznic și avea o țigară ungurească ieftină atârnându-i la colțul gurii. Dar știam că aveam în fața mea un geniu. I-am spus că am putea vinde milioane de cuburi.”

Laczi a dus cubul Rubik la Târgul de jucării de la Nürnberg, în Germania, în 1979, unde l-a întâlnit pe britanicul Tom Kremer, expert în jucării.

Kremer a fost, de asemenea, fascinat de cub și, împreună cu Laczi, a încheiat o înțelegere cu American Ideal Toy Company pentru achiziționarea și distribuirea a un milion de cuburi Rubik.

Din acel moment, cubul a fost expus la târguri de jucării din Europa și New York, devenind în curând un succes mondial. Între 1980 și 1981 a câștigat chiar și premiul pentru cel mai bun joc al anului la categoria „cel mai bun puzzle”, în Marea Britanie. (Apropo, guvernul britanic folosește acest puzzle pentru a recruta spioni tineri).

Cubul Rubik, un algoritm divin?

Cubul Rubik a ajuns pe coperta prestigioasei reviste americane Scientific American. În articol, Douglas Hofstadter, laureat al premiului Pulitzer, a afirmat că cubul a fost „unul dintre cele mai uimitoare lucruri inventate vreodată pentru a preda idei matematice”.

Într-un interviu ulterior, Hofstadter a afirmat că cubul ar putea fi folosit ca instrument de predare a teoriei matematice a grupurilor:

Turneu în care un participant încearcă să rezolve un cub Rubik într-un timp cât mai scurt. Foto: Cordon Press

„Orice întoarcere a oricărei fețe, fie că este de 90 sau 180 de grade în sensul acelor de ceasornic (sau invers) este un element al unui grup, la fel ca și secvențele arbitrare de astfel de întoarceri”, a spus el.

Pe de altă parte, nu toată lumea a fost atât de entuziasmată de invenție. The New York Times a numit-o „o simplă modă”. Dar comunitatea științifică europeană, din ce în ce mai fascinată de cubul Rubik, i-a luat apărarea cu sprijinul lui Hofstadter însuși, care a declarat:

„Cubul este atemporal, are o structură „prea uimitoare” pentru ca oamenii să-și piardă interesul pentru el peste noapte. Este un obiect miraculos, o invenție prodigioasă și frumoasă.”

Diferite tipuri de cuburi Rubik. Foto: iStock

Cubul Rubik a fost supus la diverse analize matematice. În 2019, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a reușit să creeze un algoritm capabil să rezolve cubul în cât mai puține mișcări în 60% din cazuri.

De fapt, una dintre marile necunoscute ale cubului, care i-a ținut în suspans pe matematicieni timp de zeci de ani, este numărul minim de mutări necesare pentru a-l rezolva. Acesta este cunoscut drept „Numărul lui Dumnezeu”.

Conform site-ului cube20.org, mutările necesare pentru rezolvarea lui ar fi 20 (printre aceste poziții se numără și una cunoscută sub numele de superflip, în care colțurile cubului sunt în poziția corectă, deși marginile sale sunt orientate incorect).

Noile modalități de rezolvare a cubului Rubik

Milioane de cuburi Rubik au fost vândute în întreaga lume (deși 50 de milioane dintre ele erau simple imitații neautorizate). De asemenea, a existat o proliferare a publicațiilor care descriu cel mai bun mod de a rezolva „cubul magic”.

Multe variante ale cubului original au apărut, de asemenea, pe piață, inclusiv una cunoscută sub numele de Cuboku, un hibrid între cubul Rubik și Sudoku.

O comunitate uriașă de jucători a crescut în jurul cubului Rubik, încercând să le rezolve pe acesta și pe numeroasele alte modele care au apărut între timp.

Această comunitate a dezvoltat speedcubbing, o nouă modalitate care constă în rezolvarea cubului Rubik în cel mai scurt timp posibil.

Cunoscuți sub numele de speedcubers, membrii săi participă la competiții oficiale care sunt reglementate de World Cube Association.

Cubul Rubik a fost prezentat chiar și în filme. În 1997 a fost lansat filmul „Cube”, inspirat de popularul cub Rubik, iar Netflix va lansa în curând un documentar cu doi dintre cei mai străluciți concurenți ai acestuia.

Acestea fiind zise, rămâne o singură întrebare: cu miile de tutoriale de pe internet și toată literatura care a fost scrisă pe această temă, cât de repede crezi că vei putea rezolva cel mai faimos cub din lume?

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Incredibilia » Articole Incredibilia » Enigme » Vali - 1116 articole »
 
Rubik Curioasa Origine Invenții Geniale
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu