MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Criza energetică: Apel arzător de la Chișinău, bunăvoință vagă a Bucureștiului

PressHUB • Desteptarea • Valentin - 14275 articole • 711 vizualizari • acum un an: 04-11-2022, 00:01:37 ★★★★★
 

Republica Moldova trebuie să facă față celei mai grave crize energetice. Recent, vicepremierul Andrei Spînu avertiza că s-ar putea ajunge în situația în care orașe și comune ar putea fi deconectate de la curent.

România a început să furnizeze țării vecine energie electrică și gaze în regim de urgență, după ce Ucraina a încetat exportul spre întreaga Europa pe fondul bombardamentele armatei ruse. În plus, și centrala de la Cuciurgan și-a redus mult livrările de curent către Chișinău. 

Prezentă la București, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat: „e o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice pentru ziua următoare. Avem nevoie de mai multă energie din România, a transmis șefa statului într-un interviu pentru G4media.
Poate România să ajute Republica Moldova asa cum are nevoie? L-a intrebat Andreea Orosz pe Radu Dudău, director Energy Policy Group  

Radu Dudău: Declarativ, vrem. Autoritățile statului român vor și doresc să ajute chiar dacă nu au fost date răspunsuri foarte clare. Partea de energie electrică este o discuție. Aici știu că partea română face eforturi să pună la dispoziția Chișinăului cantitățile necesare de energie electrică. Discuția mai complicată este legată de gazele naturale, unde și noi ca toate celelalte state membre ale Uniunii Europene avem o incertitudine. Nu știm exact cum va evolua situația în iarna care vine și nu putem oferi garanții depline nimănui.

Cred că ar trebui să aveam această transparență cu partea moldoveană. În anumite împrejurări ceva mai favorabile, România ar putea ajuta. Avem o cantitate de gaze stocate, înmagazinate. Avem și o producție zilnică în continuare. Depinde foarte mult de situația meteorologică, să nu avem o perioadă prelungită de temperaturi foarte scăzute. Atunci vom fi și noi în dificultate.

Trebuie spus că am avea obligația, ca stat producător de gaze, înainte de Republica Moldova, față de Bulgaria sau alte state vecine membre ale Uniunii Europene, de care suntem legați de obligații de solidaritate pe partea de gaze naturale. Dar în anumite împrejurări am putea da o mână de ajutor. Chișinăul face însă eforturi pe cont propriu de a-și asigura volume suplimentare de import din zona caspică în primul rând, pe care să le poată tranzita prin Turcia, Bulgaria și România. Dar, din ce am văzut din declarațiile președintei, încă n u au reușit să contracteze volume suficient de mari.

Reporter: Tot Maia Sandu spune într-un interviu că „este o provocare zilnică să asigurăm furnizarea energiei electrice pentru ziua următoare”. Ea mai spune că a discutat și cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă și că ambii demnitari i-au promis că vor găsi soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată Moldovei. Așa cum spuneați și dumneavoastră, nu s-a prea spus exact după discuții ce soluții se pot găsi. De aceea insist pe partea aceasta de soluții. Din ce spune Maia Sandu problema fierbinte în acest moment, probabil ținând cont și de temperaturi, pare să fie asta cu energia.

RD: Da. Deocamdată vremea ne ajută și pe noi și ajută și Republica Moldova. Și România are un deficit de capacitate de producere a energiei electrice. Într-un fel, situația în Moldova este dramatică. Ei au această problemă cu centrala de la Cuciurgan, care este situată în Transnistria. Cu bună știință Gazprom a redus volumul de gaz pus la dispoziție pentru Republica Moldova ca să producă energie în această centrală. Situația geopolitică a Republicii Moldova este extrem  de complicată. Moscova exercită o presiune directă, cu speranța că Guvernul și regimul politic pro european al Maiei Sandu va colapsa și va fi înlocuit de un regim pro rus condus de socialiști pe baza promisiunilor că vor obține energie în condiții mult mai favorabile din Rusia.

Până la urmă, discutăm despre susținerea opțiunii pro europene a acestei țări. Și chiar cum declara președinta în interviul pe care l-ați citat, nu este vorba doar de mobilizarea și solidaritatea României, ci a Europei în general, care trebuie să înțeleagă că Moldova este într-un moment de răscruce. Revenind la întrebarea dumneavoastră, cu siguranță România pune la dispoziție cantități de energie electrică de care dispune. În fond, suntem și într-o piață de energie electrică reglementată în momentul de față. Dar nu sunt la curent cu un deal, cu un contract public prin care să vedem exact cantități, de la ce companie și care sunt termenii.

Rep: Cum stăm la capitolul infrastructură? Înțeleg că aici este un punct nevralgic.

RD: Republica Moldova este deja sincronizată cu spațiul european,  pe partea de energie electrică. Există o linie de înaltă tensiune pe linia Chișinău – Vulcănești – Isaccea, dar este nevoie de capacitate suplimentară de înaltă tensiune între România și Republica Moldova pentru a integra acest stat în spațiul energetic european.

Nu aș ști ce să adaug acum pentru că, din ce vedem noi,  dialogul dintre autoritățile moldovene și București este în termeni destul de vagi. Știm că e un apel arzător. Știm că sunt niște promisiuni și o bunăvoință vagă, dar nu aș putea să spun despre conținutul concret al angajamentului României. (RFI Romania)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articolul Criza energetică: Apel arzător de la Chișinău, bunăvoință vagă a Bucureștiului apare prima dată în PRESShub.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe PressHUB » Articole PressHUB » Desteptarea » Valentin - 14275 articole »
 
Energetică Arzător Chișinău Bunăvoință Bucureștiului
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu