HotNights

 
 

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuia

Enigmatica • 21-06-2020, 19:28:05 • 227 vizualizari • Categoria Istorie »

 

Majoritatea oamenilor ce au mers la scoala, au auzit de Cristofor Columb. Nascut Cristoforo Colombo, este unul dintre cei mai celebri exploratori din istorie, dar descoperirile sale sunt puse sub semnul intrebarii de multi in zilele noastre. Desi datele ne spun ca nu este primul ce a descoperit America, calatoriile sale au deschis drumuri pentru multi alti exploratori din Europa. Celebrat in anumite cercuri pentru descoperirile sale si umilit de catre altii pentru comportamentul ce il avea fata de popoarele indigene si fata de propiul echipaj, viata complicata a lui Cristofor Columb este cat se poate de interesanta.

Cristofor Columb

Majoritatea istoricilor cred ca Cristofor Columb s-a nascut in Genoa, Italia

Conform consensului dintre istorici, Cristofor Columb s-a nascut in Republica Genoa (sau Genova), locatie ce va face parte mai tarziu din Italia. Data nasterii sale este necunoscuta, dar este estimat ca s-ar fi nascut in jurul anului 1451. Este posibil ca mama sa fi fost Susanna Fontanarossa si tatal sau, un comerciant de lana, numit Domenico Colombo.

Exista o teorie care spune ca Cristofor Columb ar fi portughez

Italienii l-au plasta in istorie ca fiind italian, dar nu toata lumea este de acord cu locul nasterii acestuia. In 2012, profesorul Fernando Branco, de la Universitatea din Lisabona, a publicat o carte in care precizeaza ca locul nasterii lui Cristofor Columb ar fi Portugalia. Teoria spune ca exploratorul a fost de fapt un barbat pe nume Pedro Ataíde, iar identitatea acestuia a fost acoperita.

Se presupune că Pedro Ataíde a murit în timpul unei bătălii navale în 1476, dar Branco sustine că a supraviețuit și ca valurile l-au adus pe țărmurile Algarvei din sudul Portugaliei. Una din primele scrieri despre Columb il plaseaza pe acesta indepartandu-se de o nava naufragiata. Desi multe din detaliile date in carte de catre profesorul Branco pot parea coincidente, totusi ce este cert, este ca sunt foarte putine detalii din tineretea acestuia in analele istoriei.


Calatoria lui Cristofor Columb spre America a pornit din Spania, nu din Italia

Ca sa fie etnia lui Cristofor Columb si mai confuza decat este, acesta nu si-a inceput celebra calatorie spre America sub steagurile Italiei sau a Portugaliei. Spre sfarsitul secolului al XV-lea, Cristofor Columb a pus la cale drumetia spre Indiile de Est navigand spre vest nu spre est, asa cum era de asteptat.

Dacă călătoria sa ar fi avut succes, profiturile pe care le-ar fi obținut printr-o rută alternativă de tranzacționare a condimentelor l-ar fi putut îmbogăți. Dar pana atunci era cale lunga, pentru ca mai avea nevoie de fonduri pentru a scoate o navă din doc, pentru calatorie.

Regina Isabella I a Castilei și regele Ferdinand al II-lea de Aragon au convenit în cele din urmă să-i sponsorizeze calatoria, iar în august 1492, a condus navele: “Pinta”, “Niña” și “Santa Maria” din portul Palos din Spania spre Lumea Nouă.

Ferdinand al II-lea de Aragon si Isabella I a Castilei

Corabiile folosite pentru lunga calatorie au fost un cosmar

Carabiile de dimensiuni mai mici din flota lui Cristofor Columb: “Nina” si “Pinta” erau de ultima generatie. Usoare si aerodinamice, erau construite sa fie rapide si usor de manevrat. Dar de asemenea erau si foarte incomode.

Cristofor Columb si echipajul de pe „Santa Maria”

Singura cabină era situata in spatele navei si era rezervată căpitanului său, iar restul celor 20-30 de membri ai echipajului trebuiau să doarmă pe puntea înghesuită, asta daca ar fi avut timp pentru a se odihni. Situația era ceva mai bună pe “Santa Maria”, aceasta fiind mai mare, existand cabine atât pentru Columb cât și pentru echipajul său. Chiar și așa, marinarii erau la un pas de razvratire în momentul în care flota a ajuns în Bahamas după aproximativ două luni pe mare.

Cristofor Columb n-a fost primul european ce a descoperit America de Nord

Timp de secole, Cristofor Columb a fost intr-un mod eronat creditat pentru descoperirea Americii de Nord, un continent unde civilizatia era infloritoare de mii de ani. Dar se pare ca nici macar titlul de primul european ce a descoperit America de Nord nu poate sa-l primeasca. Vikingul Leif Eriksson, l-a intrecut pe Cristofor Columb cu vreo 500 de ani, ancorand in Newfoundland, Canada, in jurul anului 1000. Unele legende spun ca calugarii irlandezi ar fi ajuns pe tarmul Canadei, pronind din Marea Nordului, inainte ca orice explorator sa porneasca la drum.

Vikingul Leif Eriksson

Celebra calatorie din 1492, n-a fost singura calatorie a lui Cristofor Columb in America de Nord

Dupa primul contact ce l-a avut cu Americile in 1492, Cristofor Columb s-a mai intors de cateva ori. S-a intors in Spania pentru mai putin de un an, cand s-a intors pe vas in 1493, pentru a trece Atlanticul pentru a doua oara. A durat 5 ani pana la a treia calatorie a acestuia in America de Nord, 1498 fiind anul cand a pasit pentru a treia oara pe taram american. El a fost arestat in anul 1500 la revenirea in Spania, dupa ce colonistii s-au plans monarhiei de management defectuos si cruditate fata de indigeni.

Cristofor Columb si indigenii

Al patrulea si ultimul voiaj spre Lumea Noua a fost in anul 1502, avand cu el 4 nave. In aceasta calatorie el dorea sa gaseasca un pasaj spre India si estul Chinei. N-a reusit acest lucru, dar ce a reusit sa faca, a fost sa terorizeze si sa bage in sclavie numerosi localnici. De asemenea „a reusit” sa-si faca echipajul sa-l urasca (daca le dai biscuiti cu viermi, se poate intampla lucrul acesta), si a “reusit” sa ramana blocat in Jamaica pentru un an, pentru ca cele 4  corabii au fost practic distruse in drumetiile dintre insulele Caraibilor. Cristofor Columb a murit in data de 20 Mai 1506.

Ziua lui Columb – celebrata in Statele Unite

În 1937, președintele Franklin Delano Roosevelt a declarat ziua de 12 octombrie drept Ziua lui Columb, zi care a devenit realitate datorită influenței unui grup catolic numit “Cavalerii lui Columb”. În 1971, președintele Richard Nixon a creat versiunea modernă a Zilei lui Columb, declarând că va fi sarbatorita în a doua zi de luni a fiecărui octombrie.

Ziua lui Columb

Asta nu înseamnă că toată lumea este un fan al acestei zile. Datorită tratamentului inuman a lui Cristofor Columb către nativii americani și alți indigeni, multe state și orașe refuză să recunoască Ziua lui Columb. In ​​schimb optează pentru Ziua Poporului Indigen, în timp ce alții sărbătoresc Ziua Leif Erikson, considerat de acestia, ca fiind adevaratuul descoperitor al Americii.

 
Continuare pe Enigmatica »
Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaViața lui Alexandru Ioan Cuza
Astăzi se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România. Alexandru Ioan Cuza s­-a născut la Bârlad
Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaEmil Racoviță – fondatorul biospeologiei, primul biolog din lume care a studiat viața în Antarctica
Emil Racoviță a explorat 1.200 de peşteri în Europa şi Africa, a strâns o colecţie de 5.000 de animale subterane şi a publicat peste 66 de lucrări despre fauna subterană.
Comentarii
 

    Articolul "Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuia" nu are niciun comentariu

Adauga comentariu
 

Cele mai citite

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaGasland

Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis

39164 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaCum au reuşit o mână de greci să-i învingă pe perşi la Marathon

Bătălia de la Marathon, din 490 î.Hr., a fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perşiisunt înfrânţi decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Marathon a marcat sfârşitul primei invazii a perşilor în Grecia, aceştia

21442 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuia Petre Țuțea – Cuvântul care zidește

A fost numit „ţăranul imperial“ sau „Socrate al românilor“. Viaţa i-a rezervat doar celebritatea postumă, una greu de imaginat pentru cineva care şi-a petrecut cea mai parte a vieţii în închisoare sau într-o teribilă sărăcie, la marginea societăţii. Realizat de

17669 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaOameni cu bani i-au violat fiica de 4 ani si au scapat. Povestea tatalui care i-a ucis pe ticalosi

Povestea lui Drasius Kedys din Lituania a cutremurat o lume intreaga. A luptat mai bine de un an pentru a-i face dreptate fetitei lui, batjocorita de un judecator, un politician si un al treilea individ din lumea buna! Cand nu

10373 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaIon Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, azi Caragiale, de linga Ploiesti. Fratii tatalui sau Luca, Costache si Iorgu, erau actori, oameni de teatru, cunoscuti pentru activitatea lor plina de insufletire in vederea crearii unui

9189 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaIstoria coloanei infinite

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost invitat sa ridice un monument intru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor si, cu deosebire, a rezistentei populatiei orasului Targu-Jiu, din timpul primului razboi mondial. Artistul dorise dintotdeauna “sa faca ceva pentru tara”, asa

9004 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaFilmul „Metropolis” şi simbolurile masonice

„Metropolis” este un film celebru realizat în 1927, de către Fritz Lang, care s-a aflat în topul preferinţelor lui Adolf Hitler. Mulţi ar putea crede că nu este un film de actualitate, dar „Metropolis” prezintă o societate supraindustrializată, în

8832 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaTudor Gheorghe - Cantec pentru mama

Care copil care isi iubeste mama , nu doreste sa faca pentru ea macar in jumatate din cate a facut ea pentru el ? Din pacate , multi dintre noi realizam cat de pretioasa este mama , abia dupa ce

8782 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaNineteen Eighty-Four (1984)

1984 este un film britanic științifico-fantastic în regia lui Michael Radford, bazat pe romanul cu același nume a lui George Orwell. Filmul îi are în rolurile principale pe Richard Burton și John Hurt. În 1984, lumea este divizată în trei părți: Oceania,

8317 vizualizari

Cristofor Columb – Viata si calatoriile acestuiaCum au reuşit romanii să construiască 4.000 de kilometri de drumuri în Dacia în 10 ani

Oraşele din Dacia romană au fost legate printr-o reţea de drumuri trasate cu o rigurozitate matematică extremă, dintre care unele s-au păstrat şi astăzi. Dacă romanii au realizat în 10 ani, peste 4.000 de kilometri de drumuri, românii au construit

8268 vizualizari

online = 1 • astazi = 53 • ieri = 36 • saptamana 31 = 89 • luna 08 = 127 • an 2021 = 10997 • total = 13271