MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Cristian Ghinea pune „punctul pe i”: PNRR nu se blochează. Reformele nefăcute vor costa bani!

Cronica Romana • Desteptarea • Valentin - 14093 articole • 1189 vizualizari • acum un an: 16-03-2023, 00:01:39 ★★★★★
 

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se blochează, „dar reformele nefăcute vor costa bani”, iar Guvernul trebuie să se trezească „înainte să pierdem miliarde”.

„USR avertizează că România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR – legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea. Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană, rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde de euro din tranşa de 2,8 miliarde din cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă”, se arată într-un comunicat de presă remis  de USR.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a menţionat Cristian Ghinea.

USR subliniază că în acest moment cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieşit din termenul prevăzut de două luni de evaluare, iar Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistenţă MIPE şi Guvernului să ofere lămuriri şi documente justificative pentru mai multe dintre ţinte şi jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanţă cu cerinţele PNRR.

„În acelaşi timp, România ar fi trebuit să înceapă discuţiile, cel puţin informale, cu Comisia Europeană privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde. Deşi termenul pentru prezentarea planului este luna aprilie, Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuţii cu Comisia pe acest subiect”, se mai spune în comunicat.

 

Articolul Cristian Ghinea pune „punctul pe i”: PNRR nu se blochează. Reformele nefăcute vor costa bani! apare prima dată în Cronica Romana.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Cronica Romana » Articole Cronica Romana » Desteptarea » Valentin - 14093 articole »
 
Cristian Ghinea Punctul Blochează Reformele Nefăcute
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu