MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Citatul zilei… Jorge Luis Borges

Cunoaste lumea • Desteptarea • Valentin - 12785 articole • 419 vizualizari • acum 6 luni: 24-08-2023, 12:01:07 ★★★★
 

”Nu pot deplânge pierderea unei iubiri sau a unei prietenii fără să mă gândesc că se pierde doar ceva ce de fapt nu ai avut”

Jorge Luis Borges (n. , Buenos Aires, Argentina – d. , Geneva, Geneva, Elveția; de fapt Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea.

Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului (și anume: dublul, realitatea paralela a visului, cărțile misterioase și vrăjite, salturile în timp, cartea – unică – ca singură realitate).

Adjectivul “borgezian” definește concepția despre viață ca poveste (“fiction”), ca minciună, ca operă contrafăcută, dată drept adevarată (ca în faimoasele sale recenzii de cărți imaginare).

Borges a lăsat o moștenire importantă în toate domeniile culturii moderne, până și în cea pop, și numeroși scriitori s-au inspirat din creația sa. Printre aceștia, amintim Julio Cortázar, Italo Calvino, Umberto Eco, John Barth, Philip K. Dick, Gene Wolfe, Paul Auster etc.

Text și foto: Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Cunoaste lumea » Articole Cunoaste lumea » Desteptarea » Valentin - 12785 articole »
 
Citatul Zilei… Borges
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu