„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român. Din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
Miliția yemenită a susținut că nava era israeliană, dar un purtător de cuvânt al guvernului japonez a declarat că transportatorul auto era operat de Nippon Yusen.
Secretarul șef al cabinetului japonez a declarat că se lucrează la eliberarea navei și a echipajului.
„În prezent, ministerele și agențiile, inclusiv Ministerul Transporturilor și Ministerul de Externe, colectează informații și lucrează cu țările relevante pentru eliberarea anticipată a navei și a echipajului acesteia”, a declarat Hirokazu Matsuno, secretarul șef al cabinetului japonez, potrivit BBC.
Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a acuzat Iranul, care sprijină miliția Houthi, pentru deturnare. Premierul israelian a declarat că nici nava, nici echipajul nu aparțin Israelului și l-a numit un „atac iranian asupra unei nave internaționale”.
Se crede că douăzeci și două de persoane se află la bordul navei, scrie AP.
Nippon Yusen a declarat că liderul galaxiei a fost capturat în largul coastei Yemenului în timp ce se afla pe o rută către India.
Purtătorul de cuvânt militar al rebelilor Houthi din Yemen, Yahya al-Sarea, a susținut că nava e israeliană și a fost dusă într-un port din Yemen.
Deturnarea are loc în contextul în care rebelii Houthi au amenințat că vor viza orice navă israeliană aflată în raza lor de acțiune, ca răspuns la acțiunea militară de represalii a Israelului în Fâșia Gaza în urma atacului din 7 octombrie al militanților Hamas.
Rebelii Houthi au lansat mai multe rachete și drone spre Israel imediat după ce Israelul a lansat operațiunea de represalii pentru atacul Hamas din 7 octombrie. Niciuna nu a lovit ținte din Israel, ele fiind interceptate fie de navele de război americane din zonă, fie de sistemele anti-aeriene israeliene.
Rebelii Houthi sunt angrenați și într-un război civil prelungit de aproape 10 ani cu guvernul Yemenului, susținut de Arabia Saudită, si sunt susținuți de Iran, scrie BBC.