MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Cea mai neglijată parte a corpului nostru începe, în sfârșit, să primească atenție: Ce este fascia, conform cercetătorilor

Playtech • Stiinta • Valentin - 14799 articole • 964 vizualizari • acum 4 luni: 30-12-2023, 00:00:25 ★★★★★
 

Ni se reamintește în mod constant modul în care exercițiile fizice ne ajută la sănătatea oaselor și mușchilor sau reduc grăsimea. Cu toate acestea, există și un interes din ce în ce mai mare pentru un element al anatomiei noastre care este adesea trecut cu vederea: fascia noastră.

Ce este fascia

Fascia este o carcasă subțire de țesut conjunctiv, formată în principal din colagen – o structură asemănătoare unei frânghii care oferă rezistență și protecție multor zone ale corpului. Înconjoară și menține fiecare organ, vas de sânge, os, fibre nervoase și mușchi. Și oamenii de știință recunosc din ce în ce mai mult importanța acesteia în sănătatea mușchilor și a oaselor.

Este greu să vezi fascia în corp, dar poți înțelege cum arată dacă te uiți la o friptură. Este vorba despre dungile subțiri albe de la suprafață sau dintre straturile cărnii.

Fascia

Fascia asigură funcții generale și speciale în organism și este aranjată în mai multe moduri. Cea mai apropiată de suprafață este fascia superficială, care se află sub piele, între straturile de grăsime. Apoi, avem fascia profundă care acoperă mușchii, oasele și vasele de sânge.
Legătura dintre fascia, sănătatea și funcționarea mușchilor și oaselor este întărită de studii recente care arată rolul important pe care îl are fascia în a ajuta mușchii să funcționeze, asistând la contracția celulelor musculare pentru a genera forță și afectând rigiditatea musculară.

Fiecare mușchi este învelit în fascie. Aceste straturi sunt importante deoarece permit mușchilor care stau lângă sau deasupra celuilalt să se miște liber, fără a afecta funcțiile celuilalt.

Vezi și: Cele mai ciudate lucruri despre corpul uman. Pe unele propabil le știai, iar altele te vor surprinde total

Care sunt funcțiile ei

Fascia ajută, de asemenea, la trecerea forței prin sistemul musculo-scheletic. Un exemplu în acest sens este glezna noastră, unde tendonul lui Ahile transferă forța în fascia plantară. Aceasta vede forțele care se deplasează vertical în jos prin Ahile și apoi sunt transferate orizontal în partea de jos a piciorului – fascia plantară – atunci când se mișcă.

O tranziție similară a forței este observată de la mușchii pieptului care coboară până la grupurile de mușchi din antebraț. Există lanțuri conjunctive ale fasciei similare prin alte zone ale corpului.

Când fascia nu funcționează corect, cum ar fi după o rănire, straturile devin mai puțin capabile să faciliteze mișcarea unul peste altul sau să ajute la transferul forței. Repararea leziunii fasciei durează mult timp, probabil pentru că posedă celule similare tendoanelor (fibroblaste) și are o cantitate limitată de sânge.

Recent, fascia, în special straturile apropiate de suprafață, s-a dovedit a avea al doilea cel mai mare număr de nervi după piele. Căptușelile fasciale ale mușchilor au fost, de asemenea, legate de durerea de la intervenții chirurgicale și de leziuni musculo-scheletice din sport, exerciții fizice și îmbătrânire. Până la 30% dintre persoanele cu dureri musculo-scheletale pot avea afectarea fascială sau fascia poate fi cauza.

Vezi și: Te dor tălpile des? Ce boală poți avea, fără să-ți dai seama. Specialiștii trag un semnal de alarmă

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 14799 articole »
 
Neglijată Corpului Nostru începe Sfârșit Primească Atenție Fascia Conform Cercetătorilor
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu