MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Ce se-ntâmplă dacă amesteci alcool cu băuturi energizante: Afectează creierul, conform cercetătorilor

Playtech • Stiinta • Valentin - 16800 articole • 25 vizualizari • acum o saptamana: 10-07-2024, 12:00:24
 

Un nou studiu realizat de echipe de cercetători de la Universitatea din Cagliari și Universitatea din Catania, Italia, a demonstrat că amestecul băuturilor energizante cu alcool poate cauza probleme de lungă durată în funcționarea cognitivă. Aceste descoperiri adaugă îngrijorări legate de obiceiurile de consum ale tinerilor adulți.

Cercetătorii au efectuat experimente pe șobolani adolescenți de sex masculin, cărora le-au administrat fie alcool, fie băuturi energizante, fie un amestec al ambelor. Diverse teste standard, inclusiv scanări ale creierului și teste comportamentale, au fost utilizate pentru a evalua funcția cognitivă până la 53 de zile după consum.

Efecte pe termen lung asupra creierului

Testele au relevat că animalele care au consumat băuturi mixte au prezentat schimbări durabile în capacitatea lor de a învăța și de a-și aminti, precum și modificări în zona hipocampului – regiunea creierului responsabilă de învățare și memorie.

Vezi și:

Banii românilor, prea puțini ca să conteze. Cei mai mulți merg pe alcool și țigări. Cum faci economie în România lovită de sărăcie acută
De ce să nu consumi alcool în timpul zborului cu avionul, dar dacă o faci, ce spun experții

„Puțin se știe despre efectele combinate ale acestor băuturi asupra funcției centrale pe termen lung, ridicând întrebări despre riscurile acestui obicei asupra maturării creierului”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Ambele tipuri de băuturi, alcoolul și băuturile energizante, sunt populare în rândul tinerilor din diverse motive – de la petreceri nocturne până la sesiuni de studiu târzii. Implicațiile acestui studiu sugerează că aceste obiceiuri ar putea provoca unele daune pe termen lung.

Plasticitatea hipocampului și alte descoperiri

Se pare că plasticitatea hipocampului ar putea fi afectată, compromițând capacitatea creierului de a se adapta și de a se schimba în răspuns la informații și cerințe noi, o parte crucială a funcționării normale a creierului. Deși inițial șobolanii care au consumat alcool și băuturi energizante au arătat o creștere a anumitor metrici și funcții cerebrale – inclusiv o creștere a unei proteine care stimulează creșterea neuronilor – aceste beneficii nu au durat. În timp, și până la vârsta adultă, a fost observat un declin al capacității cerebrale.

„Rezultatele noastre arată că consumul de alcool amestecat cu băuturi energizante în perioada peri-adolescentă produce schimbări adaptive în hipocamp la nivel electofiziologic și molecular, asociate cu alterări comportamentale, care sunt deja detectabile în adolescență și persistă în vârsta adultă”, scriu cercetătorii.

Necesitatea unor studii suplimentare

Aceste rezultate trebuie confirmate prin studii pe oameni și este probabil să existe diferențe între sexe datorită interacțiunilor hormonale pe care nu au putut să le exploreze în acest studiu. Totuși, descoperirile sugerează că îngrijorările legate de băuturile energizante sunt justificate. Alcoolul are deja numeroase implicații asupra sănătății, iar amestecul acestuia cu băuturile energizante nu este o idee bună.

Nivelurile de băuturi administrate șobolanilor tineri au fost echivalente cu consumul excesiv de alcool, un comportament care pare să fie în creștere în rândul tinerilor adulți umani. Acum, cercetătorii doresc să vadă mai multe studii pentru a înțelege mai bine consecințele acestui obicei.

„În ansamblu, analiza întregului set de date obținute sugerează puternic că alcoolul amestecat cu băuturi energizante, în timpul adolescenței, poate avea efecte care nu sunt neapărat suma celor observate cu etanolul sau băuturile energizante singure și afectează permanent plasticitatea hipocampului”, conchid cercetătorii.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 16800 articole »
 
Se Ntâmplă Amesteci Alcool Băuturi Energizante Afectează Creierul Conform Cercetătorilor
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu