MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Ce se ascunde cu adevărat sub statuile de pe Insula Paștelui?

Atlas Geografic • Enigme • Valentin - 14093 articole • 1061 vizualizari • acum 11 luni: 26-05-2023, 00:00:29 ★★★★★
 

Statuile de pe Insula Paștelui fascinează mulți pasionați de mistere, iar de-a lungul timpului aceste opere de artă au făcut obiectul mai multor teorii ale conspirației.

Ce au găsit cercetătorii sub statuile de pe Insula Paștelui

Cea mai recentă descoperire pe această temă a venit în 2012, datorită unui efort comun între Universitatea din California și Easter Island Statue Project, o instituție neguvernamentală care își propune să conserve (și să înțeleagă) aceste sculpturi misterioase.

Grupul de cercetători a obținut un permis special pentru a săpa în jurul a două capete. Nu a fost cercetat doar capul, ci și gâtul, trunchiul, mâinile și picioarele statuilor. Datorită săpăturilor, s-a descoperit că aceste sculpturi ajung la peste 10 metri înălțime.

Statuie dezgropată

Numite „moai” de către locuitorii insulei din largul coastei chiliene, statuile au o vechime estimată între 1.100 și 1.500 de ani. Acestea sunt realizate din tuf vulcanic, un material care provine din erupțiile vulcanilor din apropiere.

Pe insulă sunt aproape 1.000 de astfel de statui și nu este pentru prima dată când unele dintre acestea sunt dezgropate. De fapt, mai mult de 90 de sculpturi au fost excavate până acum, dar aproape niciuna dintre ele nu a fost analizată arheologic în mod corespunzător. O excepție poate fi considerată o expediție norvegiană din 1954. Arheologii scandinavi au făcut fotografii și arătat lumii întregi frumusețea acestor statui.

Fotografie de la începutul secolului XX în care apare o statuie dezgropată

Ce s-ar ascunde sub statui

Cele mai recente cercetări au dezvăluit că statuile poartă identități, iar la baza fiecăreia există o piatră de bazalt cu inscripții. Cercetătorii cred că inscripțiile, care sunt sub forma unor desene, erau o modalitate de a identifica familiile și castelele existente în cadrul acelei societăți.

În timpul săpăturilor au fost găsite și oase, precum și un pigment roșu folosit de nativii de pe insulă în ritualurile sacre. Totul indică faptul că oamenii erau îngropați lângă statui, iar acestea ar fi servit ca un fel de modalitate de grupare a trupurilor decedaților.

De asemenea, cercetătorii din California au mai stabilit că nimeni nu a îngropat vreodată statuile moai. Acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza alunecărilor de teren și a eroziunii.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Atlas Geografic » Articole Atlas Geografic » Enigme » Valentin - 14093 articole »
 
Ascunde Adevărat Statuile Insula Paștelui
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu