× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Caderea Imperiului Roman

Internet • Enigme • Vali - 1104 articole • 3144 vizualizari • acum 7 ani: 14-07-2015, 06:00:16 ★★★★★
 
Cauzele caderii Imperiului roman au aparut in sec. III. Prima cauza este amenintarea barbarilor, apoi intretinerea curtii, administratia care a facut sa creasca cheltuielile Statului, apoi razboaiele civile, anarhia, un guvern prea opresiv etc. Primele invazii barbare, au avut ca si consencinta faptul ca Imperiul se putea apara tot mai greu. In plus, acest soc urias a paralizat comertul, ceea ce a antrenat depopularea satelor. Scaderea comertului a antrenat insa cresterea impozitelor, pentru ca statul avea nevoie de foarte multi bani ca si inainte, daca nu si mai multi.

Dar, cresterea impozitelor a diminuat veniturile persoanelor. In scopul de a preveni orice forma de agitatie, Statul a distribuit sistematic hrana, bani si medicamente, facand astfel sa suporte un nou efort din bugetul imperial, care era deja greu. Numai ca Statul nu putea sa faca fata tuturor exigentelor care se ridicau in acele momente cruciale. Inflatia monetara a zguduit Imperiul roman. Moneda romana s-a devalorizat constant, in pofida incercarilor pe care le-a facut imparatul Constantin de a micsora inflatia. Pentru a evita deci o crestere exacerbata a nivelului preturilor, Statul a recurs la impozite in natura, in scopul sa le poata oferi armatelor sale.

Dupa Comodus, nici un alt imparat nu a putut opri haosul monetar, incat economia s-a aflat intr-o continua cadere. Valoarea argintului s-a diminuat din ce in ce mai mult. Nici macar edictele date de Diocletian si Constantin nu au putut opri deteriorarea economica a Imperiului. Totusi, economia nu este singura cauza a caderii Romei. Candva mare si sclipitor, orasul nu mai era acum decat un simbol. Declinul sau a fost accelerat cand, in 324, imparatul Constantin a decis de a construi o noua capitala imperiala in Orient. In acelasi timp, tetrarhia pe care a instaurat-o Diocletian a fost falimentara.

Dar o alta cauza se datoreaza, fireste, razboaielor civile. Statul a fost nevoit sa intretina o enorma birocratie, in loc de a se ocupa de amenintarea tot mai evidenta exercitata de barbari. In acelasi timp, guvernul roman a devenit din ce in ce mai autocratic “ca niciodata”, fata de locuitorii sai. Dupa moartea lui Severus, in anul 352, Imperiul roman a cazut intr-o adevarata anarhie. Pe masura ce timpul trecea, devenea din ce in ce mai dificil de a le face fata barbarilor (in special celor de origine germanica). In anul 376, cateva triburi germanice au amenintat frontiera Dunarii, urmate imediat de altele. Vizigotii, suevii si vandalii si-au edificat propriile regate in interiorul Imperiului. Ceea ce nu au putut face razboaiele civile au reusit barbarii.

Cand barbarii au traversat Italia, populatia romana s-a aratat dezolata si femeile fugeau terorizate. Roma a fost cucerita de vizigoti in 410, apoi de vandali in 455. Curand, Imperiul roman de Apus s-a dislocat. Vandalii au luat Africa de Nord, au ocupat Sardinia si Corsica. Francii au inaintat pana la Somme, iar burgunzii pana la Saone. In 476, un mercenar barbar, Odoacru, a intrat in Ravenna si l-a detronat pe Romulus Augustus, ultimul imparat roman din Occident. In acest timp, Roma nu putea fi distrusa. Ea a continuat sa traiasca ca fief al Bisericii si ca un mare monument.

Chiar in ruine, Roma a continuat sa exercite o mare influenta asupra oraselor Europei. Pentru multi, caderea acestui uimitor edificiu milenar a reprezentat o enigma. Declinul sau nu s-a datorat insa marilor invazii barbare. Roma a fost macinata, in primul rand, din interiorul sau. Desi Imperiul s-a prabusit, civilzatia romana a continuat. Barbarii au fost, in parte, romanizati si au acceptat modul de viata roman. Sa nu uitam insa ca doar partea occidentala a Imperiului s-a prabusit in timp ce cealalta a supravietuit aproape o mie de ani (pana in 1453), demonstrand ca “sanatatea” sa monetara a pus-o la adapost de invazii: s-a cumparat complicitatea barbarilor, amantele erau fidele deoarece erau bine platite, administratia era eficace etc.
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Enigme » Vali - 1104 articole »
 
Caderea Imperiului
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu