MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Bancuri

 
 
Allez les bleus
20 aprilie 1808
Se naşte Napoleon III, unul dintre cei mai străluciţi exponenţi ai geniului militar francez. În 1870, la Sedan, s-a predat fără luptă prusacilor, împreună cu o armată de numai 130.000 de oameni. Cei mai mulţi istorici sunt de părere că francezii i-ar fi putut zdrobi cu uşurinţă pe prusaci, însă, din păcate, li se terminase poţiunea magică.

26 august 1346
În bătălia de la Crecy armata franceză îşi face datoria şi pierde în mod răsunător în faţa englezilor. Francezii spun că totuşi acest rezultat remarcabil se datorează nu doar gândirii tactice şi curajului armatei lor, ci şi faptul că au beneficiat de o superioritate numerică de 2 la 1, cu care practic nu aveau cum să nu piardă. Mai modest, regele Franţei va spune doar că băieţii săi şi-au dorit mai mult înfrângerea.

20-22 septembrie 451
În bătălia de la Câmpiile Catalaunice (în nordul actualei Franţe), hunii sunt zdrobiţi de generalul roman Aetius. Strămoşii francezilor sunt uşuraţi, deoarece nu-şi dădeau seama cum ar fi putut colabora cu ocupantul hunic afară de a se jefui singuri, a-şi da la foc la case şi a-şi viola propriile neveste.

2 septembrie 1494
Regele Franţei Carol al VII-lea invadează Italia, dar brava sa armată se loveşte de un inamic de neînvins: sifilisul. Istoricii spun că, pentru a face faţă acestui duşman, ar fi trebuit ca soldaţii francezi să facă practic imposibilul: să nu se mai culce cu cine apucau şi să se spele mai des.

9 noiembrie 1799
Napoleon Bonaparte ajunge la putere graţie loviturii de stat din 18 Brumar şi repune pe picioare Franţa. După care are ideea nefericită ca, dacă tot merge toată treaba bine, de ce să nu şi atace diverse popoare mici, precum nemţii sau ruşii, folosind renumita armată franceză?

21 noiembrie 1831
Începe prima mare mişcare muncitorească, revolta muncitorilor de la manufacturile de mătase din Lyon. Armata franceză are dificultăţi în a înăbuşi mişcarea, deoarece soldaţii se tem, pe bună dreptate, că s-ar putea tăia în colţurile baloturilor de mătase, plus că le e şi greaţă de viermii ăia mici şi scârboşi.

25 decembrie 496 (?)
Regele franc Clovis trece la creştinism deoarece religia păgână îl obliga să facă sacrificii umane iar vrăjitorii franci nu fuseseră de acord ca, în cazul extrem de probabil în care regele nu e în stare să ia niciun prizonier în luptă să sacrifice în schimb vreun căţeluş sau vreun pui de pisică din curte.

25 decembrie 800
Regele franc Carol cel Mare se proclamă împărat la Roma după ce învinge un popor cel puţin la fel de curajos ca francezii: italienii.
 
7219 vizualizari
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Valentin: 802 bancuri »