× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

Bancuri

Bancuri » 886 bancuri » 5062 vizualizari
 
 
Allez les bleus
11 iunie 1147
Regele Franţei Ludovic al VII-lea pleacă în cruciadă de unde se întoarce după 2 ani mândru tare pentru că a pierdut întreaga armată, a luat bătaie de la turci, a tocat tot bugetul statului, nu a cucerit absolut nimic iar nevastă-sa s-a culcat cu altul. Probabil vă gândiţi că măcar această din urmă chestie era inevitabilă, că doar nu era să rabde, săraca femeie, singură 2 ani de zile până se întoarce nebunul de bărba-su. Doar că, de fapt, Ludovic chiar o luase cu el în cruciadă.

29 august 1475
Tratatul de la Picquigny pune oficial capăt Războiului de 100 de ani şi consfinţeşte victoria franceză. Aceasta constă în faptul că practic Franţa nu pierde niciun teritoriu, ci doar trebuie să plătească nişte bani pentru ca regele Angliei, aflat în vacanţă pe litoralul francez, să nu-i ameninţe cu lopăţica pe soldaţii regelui Franţei.

19 septembrie
1356 Cavaleria grea franceză este măcelărită de englezi la Poitiers, iar regele Ioan al II-lea al Franţei este luat prizonier. Ulterior, sătui să tot ia bătaie de la englezi, francezilor le vine ideea, foarte bună de altfel, să-şi caute un adversar mai accesibil, cum ar fi nemţii.

26 noiembrie
1965 Este lansat primul satelit artificial francez, Asterix-1. Programul spaţial francez reuşeşte în scurt timp să demonstreze că nu există OZN-uri, pentru că, dacă ar fi existat, Asterix-1 le-ar fi găsit şi s-ar fi predat.

30 octombrie
1270 Începe cea de-a opta şi ultima cruciadă, condusă de regele francez Ludovic IX cel Sfânt. Dacă aţi citit episodul anterior, ştiţi deja că şi această cruciadă eşuează lamentabil, dar măcar nu se termină cu trupele musulmane mărşăluind pe străzile Parisului.

2 decembrie
1852 Napoleon III devine împărat al Franţei. Urcat pe tron, el a promis francezilor că nu va repeta ruşinea de pe vremea lui unchi-su şi că nu se va preda niciodată în faţa englezilor, promisiune pe care o va şi respecta, el predându-se prusacilor.

27 iulie 1214
În bătălia de la Bouvines, francezii îi înving şi-i masacrează pe invadatorii germani. Din păcate, francezii se îmbată ca porcii după bătălie iar dimineaţă nu-şi mai aduc aminte cum au reuşit să-i bată pe germani. Şi, după cum desigur ştiţi, nu şi-au mai amintit niciodată.

3 august
1914 Germania declară război Franţei, întrucât de la războiul franco-prusac trecuse deja ceva vreme şi mulţi tineri germani nu vizitaseră niciodată Franţa.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Vali: 801 bancuri »