MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Albinele dispar la cote alarmante: de ce e extrem de periculos pentru omenire

Playtech • Stiinta • Valentin - 14093 articole • 1469 vizualizari • acum un an: 18-03-2023, 12:00:29 ★★★★★
 

Nu este tocmai o veste bună că populațiile de albine au suferit, în special cele care trăiesc în zonele populate de oameni sau din apropiere.

Dar, potrivit unui nou studiu pe termen lung, publicat în revista Current Biology, chiar și polenizatorii care trăiesc în păduri îndepărtate, fără oameni, departe de ei și nu sunt expuși direct la comportamente dăunătoare, cum ar fi utilizarea pesticidelor chimice și distrugerea habitatului, dispar în număr destul de înfiorător. E un semn îngrijorător că polenizatorii noștri atât de necesari dispar în ritmuri alarmante.

Albinele, așa cum spune The Bee Conservancy, „se află în centrul supraviețuirii noastre”. Procesele agricole umane se bazează pe acești polenizatori prețioși, care joacă un rol esențial în creșterea culturilor pe care le mâncăm noi și animalele noastre. Ele joacă un rol la fel de critic și în sistemele alimentare naturale.

E periculos dacă albinele dispar

Pe scurt, dacă pierdem albinele, pierdem o mulțime de plante, ceea ce înseamnă că pierdem pe rând o mulțime de animale, habitate și culturi. Nu e bine.

Studiul de 15 ani, care s-a încheiat anul trecut, a urmărit îndeaproape populațiile de albine și fluturi din trei zone diferite, îndepărtate, împădurite, din Pădurea Națională Oconee, din nordul Georgiei. După analizarea datelor, cercetătorii au putut concluziona că aproximativ 62,5% din populația inițială de albine a fost pierdută, în timp ce populațiile de fluturi s-au micșorat cu 57,6%.

Numărul speciilor de albine a scăzut și el, zona pierzând 39 la sută din biodiversitatea speciilor.

„Rezultatele noastre sugerează”, avertizează autorii studiului, „că scăderea accentuată a polenizatorilor ar putea să nu fie limitată la zonele care se confruntă cu perturbări antropice directe”.

Deși nu există o explicație clară a motivului pentru care aceste populații îndepărtate se micșorează, cercetătorii au prezentat câteva ipoteze. De exemplu, prezența speciilor invazive, în special a unei furnici invazive care se cuibărește în lemn, poate fi dăunătoare populației de albine din zonă.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Playtech » Articole Playtech » Stiinta » Valentin - 14093 articole »
 
Albinele Dispar Alarmante Extrem Periculos Pentru Omenire
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu