MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul când România va intra în Schengen cu spaţiul aerian

Presshouse • Desteptarea • Valentin - 12785 articole • 27 vizualizari • acum 3 saptamani: 12-02-2024, 12:01:12
 

Datele Poliţiei de Frontieră arată că numărul ieşirilor şi intrărilor prin aeroporturi se apropie de cel din vămile rutiere. Estimările arată că, în următorul deceniu, raportul se va inversa în favoarea transportului aerian de călători. Între timp, aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul 31 martie, când România va fi acceptata în zona Schengen cu spaţiul aerian.

Numărul românilor și turiștilor străini care zboară din și înspre România crește de la un an la altul. În 2023, s-a înregistrat un record absolut pentru țara noastră: 24,5 de milioane de pasageri.

A fost una dintre cele mai mari creșteri la nivel european, față de anul anterior. Doar 8% din zboruri au fost pe rute interne.

Intrarea României în spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene va însemna o scădere a presiunii pentru aeroporturile din țară, având în vedere că 70% din trafic se va face în spațiul Schengen.

„Este o facilitate foarte importantă pentru pasageri. Nu va mai exista pentru zona Schengen controlul actelor de identitate sau al pașapoartelor nici la plecare, nici la sosire”, a declarat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România.

În terminalele de pasageri vor fi create două fluxuri – unul Schengen și altul non-Schengen.

Unele aeroporturi au trecut prin lucrări de extindere și deja au prevăzut existența celor două fluxuri.

La Iași, s-au investit peste 100 milioane de euro în crearea unui nou terminal, în condițiile în care anul acesta sunt preconizați peste 2,5 milioane de pasageri.

Inaugurarea va avea loc chiar în ziua în care România va fi primită în spațiul Schengen pe cale aeriană.

Investiții de extindere sau modernizare se fac și la alte aeroporturi din țară, chiar și în cele mici, cu un trafic de sub 200.000 de pasageri anual.

Bugetul ajutoarelor de stat pentru anul acesta se ridică la peste 62 de milioane de lei.

Sursa: tvrinfo.ro

Articolul Aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul când România va intra în Schengen cu spaţiul aerian apare prima dată în Presshouse.ro.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Presshouse » Articole Presshouse » Desteptarea » Valentin - 12785 articole »
 
Aeroporturile Internaţionale ţară Pregătesc Pentru Momentul România Schengen Spaţiul Aerian
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu