MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

A fost descoperită cea mai veche mumie egipteană. Este complet acoperită cu aur

I like it • Stiinta • Valentin - 14093 articole • 738 vizualizari • acum un an: 31-01-2023, 00:01:55 ★★★★★
 

Arheologii au descoperit într-un mormânt din necropola Saqqara, lângă faimoasa Piramidă în Trepte, o mumie pe care o consideră cea mai veche și cea mai completă de până acum, care nu aparține unui faraon.

Mumia, complet învelită în aur, este a unui bărbat pe nume Hekashepes, care a murit acum 4.300 de ani, dar despre care egiptologii nu au publicat deocamdată alte informații.

Sarcofagul din calcar, încă sigilat, în care a fost găsită mumia, se afla pe fundul unui puț adânc de 15 metri, iar alături au fost descoperite alte trei morminte, din timpul dinastiei a V-a și a VI-a.

În acea perioadă, capitala Egiptului era orașul Memphis, iar cel mai important cimitir se afla în apropierea Piramidei în Trepte, la Saqqara.

În timpul săpăturilor, egiptologii au găsit mai multe statui în mărime naturală, care înfățișează servitori și membri ai familiei celor decedați.

De asemenea, au fost descoperite diferite amulete, vase din piatră, unelte și statuete de diferite dimensiuni ale unor zeități.

Cele trei morminte au fost construite pentru Khnumdjedef, un preot care avea și rol de înalt funcționar, pentru Meri, un nobil care ținea evidența documentelor de la curtea faraonului, și pentru Fetek, judecător și scrib.

Sursa foto: Daily Mail
 

Share articol:
 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe I like it » Articole I like it » Stiinta » Valentin - 14093 articole »
 
Descoperită Egipteană Complet Acoperită
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu