HotNights

 
 

3 oameni geniali care la un moment dat au disparut

Incredibilia • 23-01-2021, 00:22:15 • 18 vizualizari • Categoria Enigme »

 

Cu toate că inteligența, talentul și faima sunt o combinație la care aspiră foarte multă lume, există oameni care ar da orice ca să se poată retrage din lumina reflectoarelor. Pentru aceștia din urmă, anonimitatea reprezintă biletul de acces la o existență liniștită.

În acest articol trecem în revistă trei astfel de cazuri de oameni geniali care au ales să dispară ca să poată trăi ca niște oameni simpli sau au fost „împinși” la dispariție din motive necunoscute.

1

Matematicianul Grigori Perelman a refuzat suma de un milion de dolari

Grigori Perelman. Foto: Pinterest

În 2010, matematicianul rus Grigori Perelman a câștigat prestigiosul Premiu Millenium al Institutului Clay, în valoare de un milion de dolari, pentru că a demonstrat conjectura lui Poincaré.

Performanța i-a atras porecla de Matsputin („Rasputin al matematicii”) pentru că a refuzat să accepte banii și a ales să trăiască în mizerie, alături de mama și de sora lui, la Sankt Petersburg.

Conjectura lui Poincaré este o teoremă despre caracterizarea unei hipersfere, un obiect dintr-un spațiu cu patru dimensiuni. A fost formulată de francezul Henri Poincaré la începutul secolului XX și de atunci a dat bătăi de cap mai multor generații de matematicieni, până la Perelman.

A spune că Perelman – un rebel cu barbă neîngrijită, care a refuzat oferte de a preda la universități precum Princeton și Berkeley – trăiește „modest” ar fi un eufemism.

În 2010, un vecin al său afirma că Perelman „are doar o masă, un scaun și un pat cu o saltea murdară.”

Totuși, relatările mass-media de dată mai recentă menționează că Perelman are toate cele necesare unui trai decent, dar pur și simplu nu vrea să atragă atenția, o situație care l-ar face să se simtă „expus ca un animal într-o grădină zoologică”.

După ascensiunea bruscă a lui Perelman de la obscuritate la faimă, atât de mulți jurnaliști l-au căutat, încât matematicianul a depus eforturi serioase ca să i se piardă urma.

În 2012, Brett Forrest, de la ziarul britanic The Telegraph, a organizat o „vânătoare” în încercarea de a descoperi unde se afla matematicianul, relatând că a avut succes.

Între timp, și pagina Wikipedia a lui Perelman s-a umplut de „conjecturi” bizare, cu referiri la articole care indicau că muncește în Suedia din 2014 sau că Aleksandr Zabrovski, producător de film, a realizat un interviu cu matematicianul în 2011, cu mențiunea că „unii jurnaliști cred că interviul lui Zabrovki este cel mai probabil un fals”.

2

Pictorul Haim Sutin a dormit în pădure ca să scape de Gestapo

Haim Sutin, un renumit pictor expresionist rus de origine evreiască, a dispărut din Paris și din atenția publicului în 1941, pentru a scăpa de Gestapo.

Timp de doi ani, în care s-a luptat cu un ulcer de stomac, a călătorit împreună cu iubita sa, Marie-Berthe Aurenche, dormind prin păduri, hanuri și hoteluri insalubre, schimbându-și constant locul ca să nu fie descoperit de naziști.

Haim Sutin (Chaïm Soutine). În dreapta, portretul realizat de Modigliani, care îl considera pe Sutin genial. Foto: Wikimedia

Lumea artei i-a luat urma în 1943, după ce Aurenche a condus continuu mai mult de 24 de ore să-l conducă pe furiș înapoi la Paris, pentru tratarea ulcerului (nu au avut încredere în niciunul dintre medicii din localitățile în care au stat ascunși). Sutin a murit la 9 august 1943 din cauza unei hemoragii interne.

Cunoscut pentru picturile sale în culori vii, în care a surprins inclusiv cadavre de animale, Sutin a fost foarte popular la New York în anii ’30 și ’40. Pictorul italian Amedeo Modigliani (care a semnat portretul lui Sutin de mai sus) l-a considerat genial încă din 1917.

Cu toate acestea, opera lui Sutin a început să fie apreciată abia după ce un colecționar american i-a cumpărat toate lucrările, în 1922 (acestea fac parte acum dintr-o expoziție permanentă organizată la un muzeu din Merion, Pennsylvania).

3

Fizicianul Ettore Majorana și-a golit contul bancar și a dispărut

Ettore Majorana. Foto: Wikimedia

Ettore Majorana (1906-1938?), specialist în fizică teoretică, a fost considerat unul dintre cei mai străluciți oameni din lume de către Enrico Fermi, creatorul primului reactor nuclear.

Fermi s-a încumetat chiar să îl compare pe Majorana cu Galileo Galilei și cu Isaac Newton. De aceea, comunitatea științifică a fost șocată când s-a aflat că Majorana a dispărut fără urmă în 1938, la scurt timp după ce fizicianul s-a îmbarcat la Palermo pe o navă care se îndrepta spre Napoli.

Există multe teorii cu privire la ce s-a întâmplat cu Majorana, dar niciuna nu este susținută de dovezi materiale suficiente. Dintre acestea, teoria sinuciderii este cea mai populară.

Fizicianul i-a scris o scrisoare unui prieten, spunând că „a luat o decizie care a devenit inevitabilă”, dar mai târziu a trimis o altă misivă, spunând:

„Să nu crezi că sunt ca o eroină din romanele lui Ibsen, deoarece cazul este diferit. Îți stau la dispoziție pentru detalii suplimentare.”

Alte ipoteze interesante cu privire la Majorana este că a fost ucis de naziști, s-a retras la o mănăstire sau pur și simplu a decis să înceapă o nouă viață (aceasta din urmă este mai plauzibilă deoarece fizicianul și-a golit contul bancar cu o zi înainte să dispară).

 
Continuare pe Incredibilia »
3 oameni geniali care la un moment dat au disparutCum au disparut Sodoma si Gomora
Toata lumea a auzit de celebrele orase distruse Somoda si Gomora, a căror proastă faimă a devenit legendară. Astăzi ele sunt acoperite de apele puţin adânci din sudul Peninsulei
3 oameni geniali care la un moment dat au disparutCatastrofele naturale îi fac pe oameni mai inteligenţi
O importantă descoperire arheologică privind evoluţia speciei umane i-a determinat pe oamenii de ştiintă să lanseze o teorie stranie şi în acelaşi timp veridică în ceea ce priveşte capacitatea
Comentarii
 

    Articolul "3 oameni geniali care la un moment dat au disparut" nu are niciun comentariu

Adauga comentariu
 

Cele mai citite

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutCum au reuşit o mână de greci să-i învingă pe perşi la Marathon

Bătălia de la Marathon, din 490 î.Hr., a fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perşiisunt înfrânţi decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Marathon a marcat sfârşitul primei invazii a perşilor în Grecia, aceştia

21134 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparut Petre Țuțea – Cuvântul care zidește

A fost numit „ţăranul imperial“ sau „Socrate al românilor“. Viaţa i-a rezervat doar celebritatea postumă, una greu de imaginat pentru cineva care şi-a petrecut cea mai parte a vieţii în închisoare sau într-o teribilă sărăcie, la marginea societăţii. Realizat de

17586 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutOameni cu bani i-au violat fiica de 4 ani si au scapat. Povestea tatalui care i-a ucis pe ticalosi

Povestea lui Drasius Kedys din Lituania a cutremurat o lume intreaga. A luptat mai bine de un an pentru a-i face dreptate fetitei lui, batjocorita de un judecator, un politician si un al treilea individ din lumea buna! Cand nu

9897 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutGasland

Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis

8901 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutFilmul „Metropolis” şi simbolurile masonice

„Metropolis” este un film celebru realizat în 1927, de către Fritz Lang, care s-a aflat în topul preferinţelor lui Adolf Hitler. Mulţi ar putea crede că nu este un film de actualitate, dar „Metropolis” prezintă o societate supraindustrializată, în

8748 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutTudor Gheorghe - Cantec pentru mama

Care copil care isi iubeste mama , nu doreste sa faca pentru ea macar in jumatate din cate a facut ea pentru el ? Din pacate , multi dintre noi realizam cat de pretioasa este mama , abia dupa ce

8694 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutNineteen Eighty-Four (1984)

1984 este un film britanic științifico-fantastic în regia lui Michael Radford, bazat pe romanul cu același nume a lui George Orwell. Filmul îi are în rolurile principale pe Richard Burton și John Hurt. În 1984, lumea este divizată în trei părți: Oceania,

8145 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutIstoria coloanei infinite

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost invitat sa ridice un monument intru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor si, cu deosebire, a rezistentei populatiei orasului Targu-Jiu, din timpul primului razboi mondial. Artistul dorise dintotdeauna “sa faca ceva pentru tara”, asa

7663 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparut Misterele trecutului omenirii

Stiinta ne prezinta o istorie in care umanitatea a pornit de la primitivism si a progresat incet si sigur. Cele mai multe artefacte descoperite in diverse situri sustin aceasta teorie liniara. Exista totusi multe artefacte iesite din comun, care contrazic aceasta

7588 vizualizari

3 oameni geniali care la un moment dat au disparutFerma Animalelor

Imediat după amăgirile din 1989 pe postul de televiziune încă naţional al TVR a rulat şi la noi, după 35 de ani de la premieră, un film care ne-a lăsat cu gura căscată şi la propriu şi la figurat, este

7500 vizualizari

online = 1 • astazi = 19 • ieri = 44 • saptamana 09 = 63 • luna 03 = 63 • an 2021 = 3368 • total = 5642