× Prima Pagina Documentare Muzica Bancuri Alege Orasul Cautare
MAGAZIN CULTURAL

MAGAZIN CULTURAL

 

10 septembrie – Zilele europene ale patrimoniului

Cunoaste lumea • Desteptarea • Vali - 1116 articole • 8 vizualizari • acum 2 saptamani: 10-09-2022, 00:01:20
 

Zilele Europene ale Patrimoniului (EHD) sunt o acțiune comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene care implică toate cele 50 de state semnatare ale Convenției Culturale Europene sub motto-ul, Europa: o moștenire comună.

Programul anual oferă oportunități de a vizita clădiri, monumente și situri, dintre care multe nu sunt în mod normal accesibile publicului.

Acesta își propune să lărgească accesul și asistența maternală pentru patrimoniul arhitectural și de mediu. Aceste evenimente sunt cunoscute și ca Zilele Porților Deschise în țările vorbitoare de limbă engleză.

Evenimentul a început în Franța în 1984, cu La Journée portes ouvertes dans les monuments historiques, sponsorizat de Ministerul Culturii.

În 1985, la Granada, la a 2-a Conferință Europeană a Miniștrilor responsabili cu Patrimoniul Arhitectural, ministrul francez al Culturii a propus ca proiectul să fie internaționalizat sub conducerea Consiliului Europei.

Țările de Jos au organizat primul lor Open Monumentendag în 1987. Suedia și Republica Irlanda s-au alăturat în 1989, precum și Belgia și Scoția în 1990.

În 1991, aceste evenimente au fost reunite ca Zile europene ale patrimoniului, la inițiativa Consiliului Europei, susținută de UE.

Până în 2010, 50 de state semnatare ale Convenției Culturale Europene s-au alăturat EHD-urilor. Cel mai recent eveniment din Zilele Europene a Patrimoniului a fost găzduit de Armenia în septembrie 2019.

Direcția Generală IV – Educație, Cultură și Patrimoniu, Tineret și Sport a Consiliului Europei, în strânsă cooperare cu Direcția Generală Educație și Cultură a Comisiei Europene, asigură orientarea generală, definirea și executarea sarcinilor de realizat în cadrul EHD.

Secretariatul EHD este realizat de Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Cultural și Natural, sub responsabilitatea Comitetului Director pentru Patrimoniul Cultural al Consiliului Europei.

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Cunoaste lumea » Articole Cunoaste lumea » Desteptarea » Vali - 1116 articole »
 
Septembrie Zilele Europene Patrimoniului
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu