STATUILE BUDDHA ADUC GHINION CELOR CARE LE FURĂ SAU LE VANDALIZEAZĂ

★ ★ ★ ★ ★

De regulă, toți turiștii cumpără statuete repezentând-l pe Buddha. Statuete din aur, argint, porțelan sau făcute din ciment, ca cele din Cambodgia. În Afganistan exista o statuie a lui Buddha înaltă de 53 de metri, care a fost distrusă, în timpul războiului.

În Thailanda, există o statuie a lui Buddha care are o înălțime de 70 de metri. Statuia este sacră și venerată de către toată populația. Conform credinței buddhiste, statuile se construiesc lângă o pagodă, unde au loc incantații și ceremonii. Dacă nu sunt respectate aceste ritualuri, statuia poate aduce multe necazuri sau chiar moartea.
Un medic francez a făcut o călătorie în China, de unde a cumpărat o superbă statuetă a lui Buddha, pe care a dus-o în Franța.

Pe toată durata călătoriei cu vaporul, medicul a suferit foarte mult din cauza durerilor provocate de dantură. Statueta a fost dusă în locuința sa din Marsilia, după care el a plecat ...

... la Paris. De câte ori se reîntorcea la Marsilia, problemele legate de dantură reîncepeau, cu toate că, dantura sa era foarte sănătoasă. Medicul a fost sfătuit de un prieten să vândă statueta la un anticariat din Paris. Proprietarul anticarului a chemat un preot lama, tibetan, pentru a exorciza statueta, pentru că starea lui de sănătate se deteriorase.

Un alt caz celebru s-a petrecut în Vietnam, unde un localnic bogat a construit o pagodă și o statuetă din aur, care îl reprezenta pe Buddha. Pagoda a fost jefuită, într-o noapte și statuia a dispărut. După un timp, autoritățile au reușit să dea de urma hoților, care din păcate, muriseră în condiții suspecte, pe mare. Ca prin minune, la puțin timp după acest incident nefericit, statuia lui Buddha a fost găsită la țărm, în apropierea localității unde era amplasată pagoda.
Povestea nu se oprește aici. Statueta a fost depusă în pagodă, dar, în anul 1945, japonezii au vandalizat pagoda și au furat statueta.

Grupul de militari japonezi a pierit în urma exploziei unei bombe. Statueta a ajuns în mâna unui grup de comuniști, care speriați de moartea suspectă a unor tovarăși de ai lor, au hotărât să o restituie localnicilor.
Din păcate, barca în care se aflau a explodat. Toate persoanele au decedat, iar statueta s-a pierdut în apele adânci ale fluviului.

Pescarii susțin că, noaptea au zărit statuia plutind la suprafața apei. Când s-au apropiat de statuie pentru a o recupera, aceasta a dispărut. Laosul a fost țara cu cele mai multe statui care îl reprezentau pe Budhha. În timpul războaielor, chinezii au distrus sau au furat mii de statuete.

În provincia chineză Xieng Det s-a descoperit într-o grotă, un adevărat cimitir al statuilor Buddha. Cei care le-au furat au fost obligați să le arunce în grotă, pentru a scăpa de blestemul care căzuse asupra lor. Geologii chinezi au recuperat statuetele, pe care le-au predat autorităților laosiene.

Buddha_Park_Nagas

Preoții buddhiști din Laos au făcut incantații și ritualuri pentru a alunga răul pe care aceste statuete l-ar fi putut face, dat fiind furtul și vandalizarea lor. În țările cu religie buddhistă există credința că este un sacrilegiu să vandalizezi sau să furi o statuetă Buddha. Răul și moartea se va abate asupra celui care a comis o astfel de faptă.

Sursa: Efemeride