MAGAZIN CULTURAL

× Prima Pagina Desteptarea Istorie Enigme Stiinta Documentare Muzica Bancuri Utile
 

Mada'in Saleh, Arabia Saudita

Internet • Desteptarea • Amethyst - 12 articole • 1317 vizualizari • acum 7 ani: 16-11-2017, 21:17:32 ★★★★★
 
Mada'in Saleh este un oraș antic situat în nordul Arabiei Saudite, in trecut fiind cunoscut sub numele de Hegra. Unele dintre inscriptiile gasite aici dateaza din mileniul II, i.Hr, iar celelalte elemente arhitecturale s-au realizat in vremea civilizatiilor Thamudi, Lihyan si Nabatean.

O treime din mormintele gasite aici, care sunt si printre cele mai mari, dateaza fara niciun dubiu din secolul 1 d.Hr. (anii 0-75 d.Hr.). La apogeul sau si pentru aproximativ 2 secole, regatul Nabatean s-a extins in sudul Siriei, in Negev si Hedjaz. In partea de vest, acesta s-a lovit de ambitiile romanilor, de aceea regatul a ramas doar o putere continentala. Acesta controla vaste intinderi aride si semiaride, si si-a adunat averea prin dezvoltarea agriculturii in oaze si prin comertul cu caravane.

In secolul al 10-lea, calatorul arab Al-Maqdasi a spus despre Mada’in Saleh din Arabia Saudita, ca era o oaza mica ale carei activitati erau centrate pe fantanile sale si pe numerosii sai tarani. Insa nu exista alte dovezi ale vreunei asezari permanente in aceasta locatie intre secolele 4 si 19.

Qasr al-Farid sau "castelul singuratic" a fost construit în sec. I al erei noastre, în perioada regatului pre-islamic Nabataea, și este unul dintre cele peste 100 de monumente similare ridicate în zona Mada'in Saleh. Stilul arhitectonic amintește de impozantele și mult mai celebrele construcții din orașul iordanian Petra, care a fost capitala regatului nabataean, iar Mada'in Saleh era al doilea oraș ca mărime și important centru comercial. 

Qasr al-Farid este, de fapt, un mormânt, neterminat și nefinisat, fiind cel mai mare dintre cele 131 de monumente funerare din zonă. Cu cât mormântul era mai impozant, cu atât mai important fusese statutul social al persoanei care fusese înhumată în interior.

Este posibil ca aceasta locatie sa fi fost ocupata numai in rareori si nu pentru o perioada lunga de timp,o teorie care este intarita de lipsa deteriorarilor mormintelor pana in perioada recenta. Aceasta locatie a fost probabil ocupata sezonier de catre pastori, comercianti sau pelerine, insa aceasta nu a dus la transformarea mormintelor in adaposturi, cum s-a intamplat la Petra.
 

 
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Messenger
 
Continuare pe Internet » Articole Internet » Desteptarea » Amethyst - 12 articole »
 
Mada In Saleh Arabia Saudita
 
Niciun comentariu
 
Adauga comentariu